TWELLO.- De kans dat Eddie Sander voor het eerst clubkampioen wordt bij de Twellose Schaakclub wordt steeds groter. Sander behield met nog twee ronden te gaan de anderhalve punt voorsprong die hij vorige week had opgebouwd. Henk Casteel is nu nog de enige die Sander van de titel af kan houden.

De winst van Eddie Sander kwam enigszins lucky tot stand. Opponent Wobbe de Vries had de hele partij Sander onder druk, maar ruilde na pionwinst verkeerd af waardoor De Vries’ loper gepend werd en verloren ging. In de onderlinge strijd om de tweede plek zag Henk Casteel een batterij pionnen op zich afkomen, maar na een mindere zet van René Rouwhorst nam Casteel het initiatief over en wist hij Rouwhorst in een matnet te vangen.

Schijndameoffer
Spannend en fraai was de partij tussen Carlo Buijvoets en Gerard Bons. Laatstgenoemde zette over de half open G-lijn druk op de verdediging van Buijvoets. Buijvoets verdedigde met een simpele pionzet, stippelde zijn eigen strijdplan uit en versloeg Bons met een schijndameoffer. Jan de Boer hield met één paard drie vrijpionnen van Piet Rusch in bedwang en snoepte aan de andere zijde van het bord met zijn koning enkele pionnen waarmee de weg vrijkwam voor promotie van zijn eigen pionnen.

Weer remise
Met twee pionnen meer dan Frits Frijlink ging Coen Hilbrink het eindspel in. De oprukkende pionnen waren voor Frijlink niet tegen te houden zonder dat het nog meer materiaal kostte. Albert Jansen staakte de strijd toen een van zijn paarden ingesloten raakte in de partij tegen Jorik Jonker. In de partij Nico van Schooten tegen Henk Onijs kon het alle kanten op, maar toen de dames na een verplichte ruil van het bord gingen, ontstond er een remisestelling waarmee beide heren tevreden waren.

Programma
Deze weken vallen de beslissingen in de diverse competities. Bij winst is Eddie Sander clubkampioen. Volgende week worden de finales om de Tavernebeker gespeeld en als Sander nog geen kampioen is, heeft hij die week erop een herkansing. Volg de T.S.C. op twelloseschaakclub.nl.