TWELLO.- Het kampioensfeestje van Eddie Sander werd nog even uitgesteld afgelopen dinsdagavond in de voorlaatste ronde van de interne competitie bij de Twellose Schaakclub. Sander verspeelde een halfje, terwijl Henk Casteel het volle punt wel pakte. De beslissing zal nu vallen in de laatste ronde waarin Sander voldoende heeft aan remise.

De spanning was af te lezen van het gezicht van Eddie Sander, toen hij de strijd aanbond tegen Rien van Hattum. Van Hattum heeft altijd een hoog speeltempo en dat betekende dat Sander veel en lang na moest denken in zijn eigen tijd. De druk werd voor hem nog een beetje opgevoerd toen Henk Casteel na zeventien zetten al klaar was met Kees Kuijk. Van Hattum speelde snel maar solide. Toch won Sander een pion, maar het lange denkwerk had hem veel tijd gekost.

Tijdnood
Het ene pionnetje meer stond aan de rand. Twee lichte stukken moesten het ondersteunen. Sander sloeg een remiseaanbod van Van Hattum af. Het afruilen van zijn loper verhoogde Sanders winstkansen niet. Met nog vier minuten op de klok van Sander bood Van Hattum, die zelf absoluut geen winstkans had ondanks anderhalf uur bedenktijd, de titelkandidaat nogmaals remise aan. Omwille van de tijd moest Sander dit wel accepteren. Sander heeft alles nog in eigen hand. Alleen bij verlies in de laatste ronde én bij winst van Casteel wordt hij op TPR gepasseerd.

Schaakles
Jorik Jonker en Coen Hilbrink blunderden over en weer. Hilbrink blunderde net iets vaker waardoor Jonker won. Piet Rusch kreeg volgens eigen zeggen schaakles van Wobbe de Vries. De Vries vond zichzelf niet eens een goede leermeester. René Rouwhorst won verrassend van Gerard Bons, hoewel verrassend! Rouwhorst maakt dit jaar veel progressie zodat het eigenlijk geen verrassing meer genoemd mag worden. Frits Frijlink deed het denkwerk en Dick Stevens vond de weerlegging en dat hield elkaar in evenwicht. Geen evenwicht was er in de partij Bram Rook – Albert Jansen. Maar ondanks een paard minder wist Rook zijn partij toch op remise te houden.


Henk Casteel

stap terug
terug