TWELLO.- De rode draad in de finalegroep om de Taverne Beker van de Twellose Schaakclub waren de partijen van Gerard Bons. Bons bouwde zijn partij in de eerste twee ronden goed op, maar “greep mis” en was daarmee als eerste uitgeschakeld in een groep van vier finalisten die in een halve competitie om de beker streden. Hoe de finale zou zijn verlopen zonder deze misgrepen vertelt de geschiedenis niet.

Alle finalisten, Gerard Bons (2000), Wobbe de Vries (2008 en 2010), Henk Casteel (2005) en Eddie Sander (2003, 2007 en 2011) hadden in het verleden de Taverne Beker al één of meerdere keren gewonnen. Het beloofde dus een spannende strijd te worden. Sander startte goed door Bons te verslaan. De Vries en Casteel deelden in tijdnood samen het punt. In de tweede ronde verloor Bons van Casteel en De Vries passeerde Sander op het bord en op de ranglijst.

De kansen
Na twee ronden hadden De Vries en Casteel hun kans op de cup in eigen hand met anderhalf punt. Wilde Sander de beker pakken, dan moest hij in de derde en laatste ronde winnen van Casteel, bovendien moest dan De Vries verliezen van Bons. Maar Sander verloor en voor Casteel was het wachten op de afloop van de partij Bons – De Vries.

Barrage?
Bons kwam in het eindspel een pion voor, maar zat in tijdnood tegen De Vries. Bons dacht maarliefst drie minuten na (van de vijf die hij over had) om te beslissen of hij eerst zou verdedigen of eerst zou aanvallen. Als zijn vlag zou vallen dan zou een beslissingspartij volgen tussen De Vries en Casteel. Dit keer geen misgreep, Bons koos goed en De Vries gaf even later op. Hierdoor was er geen barrage nodig en veroverde Casteel de Taverne Beker.

Programma
Deze week valt in de interne competitie de beslissing om het clubkampioenschap. 11 Juni speelt de club een massakamp in Twello tegen de schakers uit Voorst en een week later wordt een avondje randomschaak gespeeld. Op woensdag 19 juni start het zomeravondtoernooi bij KriebelZ (voorheen Dorpszicht) in Terwolde. Dit gezelligheidstoernooi staat open voor iedereen, deelname is gratis en wordt iedere woensdagavond gehouden tot en met 21 augustus. Aanvang 20.00 uur.