Een niemendalletje, dat als zoveel niemendalletjes echt leuk kan worden als je het gaat beschouwen als een niemendalletje. Hiermee bedoel ik dus random schaken. Zoals profvoetballers wel eens ballen op het strand en daar een uurtje geďntrigeerd zijn door de minimale en soms afwezige stuit. Losjes bij gebal met hun kinderen, bloedfanatiek bij strandwandeling met bal en collega’s. Bijna marginaal gedoe, maar niet helemaal omdat ook op het natte zand balbeheersing als afwisseling wordt aangescherpt.

Wanneer begreep ik dit na zoveel serieus random-geschrijf?

Het inzicht sluimerde al, maar een achttal randompotten met een argeloos lid was onthullend. Tot hij met mij speelde randomde hij nooit, maar vanaf het begin had hij de min of meer ervaren rot er helemaal onder. ,,Ik heb jouw artikeltjes goed gelezen,’’ verklaarde het talent, maar dat zie ik als een bijkomstigheid. Het is de volledig relaxte houding waarmee hij randomt.

"Een geintje, meneer Sonneberg", zei Wim Sonneveld al.

Voor uitvinder Bobby Fisher was het wel serieus omdat hij meende dat ons spel uitgeanalyseerd raakte. Dertig jaar later blijkt dit een misvatting, zal random altijd een terzijds gebeuren blijven. Zoals profvoetballers baltrainingen voornamelijk op gras moeten doen, kunnen wij het beste zoveel mogelijk standaardschaak spelen.

Maar zo nu en dan een ander (schaak)gerecht kan smakelijk zijn. Bijvoorbeeld op twee halve clubavonden, drie procent van het totaal. Hier bedoel ik de twee keer twee uur na de ledenvergaderingen, de ideale tijdspanne voor een vorm van schaken die ik inmiddels zelf ook als een aardigheidje tussendoor zie.

Kortom, ik nodig jullie uit bij voldoende animo na de ledenvergadering van 27 augustus random schaak te spelen. Noem het maar de kennismaking met de finale na de tweede ledenvergadering. Na de laatste zomerschaakavond beschrijf ik in dit clubblad hoe ik die kennismaking denk aan te pakken en noem een favoriet. Voor de spanning heb ik hem hier geanonimiseerd. Ik sta overigens open voor suggesties over die aanpak.

Gerard Bons