TWELLO.- Het zag er veel belovend uit voor Jorik Jonker. Jonker bouwde zijn partij goed op en zette Gerard Bons danig onder druk. Een andere partij in de vijfde ronde van de interne competitie van de Twellose Schaakclub waar de spanning vanaf droop was die tussen Jos Barendregt en Eddie Sander.

Jonker, met zwart, koos de aanval met lopers die als messen prikten in de verdediging van Bons. Deze strijdwijze leverde Jonker de kwaliteit op met behoud van druk. Maar Bons zou Bons niet zijn als hij geen scherp tegenspel bood. Met een geraffineerde manoeuvre en een moment van onachtzaamheid van Jonker combineerde Bons naar een dubbele aanval waarna Jonker de strijd staakte.

Gerard Bons na vijf ronden leider in de interne competitie!

Nieuwe leider
Bons gaat daardoor na vijf ronden met vierenhalf punt aan de leiding en passeert Jonker die op vier blijft steken. Jonker moet Wobbe de Vries en Henk Casteel naast zich dulden. De Vries pakte het punt door Kees Kuijk te pennen en te vorken, terwijl Casteel aan elf zetten genoeg had om Frits Frijlink tot overgave te dwingen. Carlo Buijvoets heeft de weg omhoog ook weer gevonden. Tegen Jan de Boer kreeg Buijvoets min of meer een paard cadeau.

Tempoverlies
Jos Barendregt speelde tegen Eddie Sander een Scandinavisch gambiet waarin de zwarte dame voortdurend werd aangevallen. Sander verloor verschillende tempi totdat Barendregt een mindere voortzetting koos. De clubkampioen kon hierdoor het initiatief overnemen en zette Barendregt vast. Het kostte Barendregt veel zetten om dit te repareren, maar kreeg van Sander hiervoor geen gelegenheid.

Middenmoot
Na deze overwinning voert Sander de middenmoot aan. Barendregt heeft dit seizoen tot dusver slechts één overwinning geboekt. Piet Rusch moest zijn meerdere erkennen in Bram Rook, die links en rechts wat materiaal roofde. René Rouwhorst kreeg veel ruimte van Albert Jansen. Toen Jansen ook nog schaakblind werd was het snel over. Rien van Hattum pakte na een zwakke serie weer eens een vol punt. Ruud van Swam kon de vorige week ingezette stijgende lijn niet doorzetten tegen Van Hattum.

Latertje
Een latertje werd het voor Gerard Hazelaar en Coen Hilbrink. In het middenspel rukte Hilbrink op met een centrumpion en een paar lichte stukken. Hazelaar zag het gevaar en pareerde de aanval, maar Hilbrink bleef een betere stelling behouden. Later op de avond sloeg de vermoeidheid toe bij de heren en Hilbrink begon te “prutsen”. Met twee pionnen meer ging Hazelaar het eindspel in en trok na enig precisiewerk aan het langste eind.