TWELLO.- De teams van de Twellose Schaakclub zijn goed gestart in de competitie van de Oostelijke Schaakbond (OSBO) waarvan afgelopen week de eerste ronde werd gespeeld. Twello II won maandag knap met 3½-2½ bij Ons Genoegen I in Almen en een dag later walste Twello I op thuisbasis Hotel Restaurant Taverne met 5-1 over Schaakstad VI uit Apeldoorn.

Beide Twellose teams komen dit seizoen uit in de derde klasse van de OSBO. Afgelopen seizoen degradeerde het eerste team, terwijl het tweede kampioen werd en promoveerde. De vereniging heeft zich het kampioenschap van het eerste als doel gesteld en handhaving van het tweede in de derde klas. Beide teams hebben dus een goede stap in die richting gezet.

Walk over
Het eerste zestal liep gestaag uit naar 5-0. Aan bord 2 won Wobbe de Vries al vroeg op de avond een pion in een Spaanse opening. Later in de partij won hij nog enkele pionnen. Deze materiėle voorsprong kwam nooit in gevaar. Het werd zelfs een snelle 1-0. Jos Barendregt veroverde in het middenspel eerst een kwaliteit en ging aan bord 1 met maarliefst een volle toren voorsprong het eindspel in. Ook deze klus werd snel geklaard (2-0).

Debutant
Debutant in de hoofdmacht van de Twellose SC is René Rouwhorst. Zijn tegenstander op bord 6 begon een kansloze missie op de koningsvleugel. Rouwhorst, die zijn stelling goed had opgebouwd, sloeg toe op de damevleugel (3-0). Ongeveer gelijktijdig scoorden Eddie Sander en Gerard Bons het Twellose bordpunt. Sander kende geen problemen. Hij stond in het middenspel al geruime tijd twee pionnen voor en dat wierp zijn vruchten af in het eindspel.

Blunder
Bons stond wel voor problemen in zijn partij, maar hij bezorgde de Apeldoorner nog grotere complicaties. Het was nog geen elf uur en er stond al een eclatante 5-0 op het scorebord. Henk Casteel had zijn opponent volledig klem gezet. Het leek een kwestie van geduld en tijd, maar bij de stand 5-0 begon Casteel gehaast te spelen. Met een niet goed doorgerekende torenoffer en een enorme blunder kregen de Schaakstedelingen een bordpunt cadeau (5-1).

Tweede team
Het zestal van Twello II kwam met twee matchpunten en drieėnhalf bordpunt terug uit Almen. De overwinning op Ons Genoegen kwam tot stand door overwinningen van Bert Klomp en Jan de Boer en drie remises van achtereenvolgens Jorik Jonker, Frits Frijlink en Rien van Hattum. Alleen Coen Hilbrink moest zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander.