TWELLO.- De hoofdmacht van de Twellose Schaakclub heeft ook zijn tweede wedstrijd in de OSBO-competitie gewonnen. Maandagavond werd in Apeldoorn Schaakmaat 5 met 4½-1½ verslagen en daarmee bleven de Twellonaren in het spoor van titelpretendenten Lochem en VDS 2 uit Beekbergen.

De reis naar Apeldoorn leek langer te duren dan de partij van Jos Barendregt. In korte tijd had Barendregt een toreneindspel met een pluspion op het bord getoverd. De Twellose eerste bordspeler had daarna niet veel tijd nodig om de partij in zijn voordeel te beslissen. Wobbe de Vries moest genoegen nemen met remise. Hij zag een winnende combinatie, maar ‘vergat’ deze uit te voeren. Daarna ontstond een gelijkwaardig toreneindspelstelling op bord 2.

Stuk winst
Het werd 2½-½ voor Twello toen Henk Casteel zich goed herstelde na een matige opening. Casteel veroverde enkele pionnen in het middenspel. Toen in het eindspel nog een pion viel, gaf de ‘schaakmaat’ zich gewonnen. Eddie Sander won een stuk zonder enige compensatie voor zijn tegenstander. Daarna werd de Apeldoorner vakkundig door Sander opgerold. Tussenstand 3½-½ , de Twellose zege was binnen.

Sterke ruil
Gerard Bons ruilde zijn toren tegen loper en twee pionnen. Bons’ aanval kreeg hierdoor zoveel kracht, dat hij feitelijk geen slechte zet kon doen. De voortzetting die hij koos leidde tegen elven tot winst. In een spannend eindspel moest René Rouwhorst met toren, paard en één pion het opnemen tegen toren en vier pionnen. Remise lag in het verschiet, maar toen Rouwhorst zijn tegenspeler de kans gaf de torens te ruilen, was een nederlaag aanstaande. (4½-1½)

Stand in 3G
Met vier uit twee gaat Twello 1 samen met VDS 2 en Lochem 1 aan kop in klasse 3G. Het ‘doelsaldo’ van de Beekbergenaren (11) en Lochemmers (10) is iets beter. De Twellonaren hebben 9½ bordpunten. Volgende maand staat in Twello een vierpuntenwedstrijd tegen VDS 2 op het programma. Lochem ontmoet dan hekkensluiter Schaakstad, waar Twello in de eerste ronde met 5-1 van won.