TWELLO.- Discrimineert de Twellose Schaakclub door wit wekelijks te laten beginnen? En mogen de zwarte stukken wel zwart zijn? Dit was het vraagstuk in de weken voor het sinterklaasfeest tijdens de 10e en 11e ronde van de interne competitie.

Deze competitie is ongemeen spannend. Na 10 ronden was er slechts één punt verschil tussen nummer één en nummer zeven. In ronde 10 verloor koploper Wobbe de Vries met wit, maar won in de 11e met zwart. Jorik Jonker pakte met zwart in de vorige ronde verrassend een halfje, won de laatste ronde en staat met een iets minder TPR en acht punten naast De Vries aan kop.

Wit begint
Henk Casteel leverde met wit een half punt in, maar won met zwart in de volgende ronde. Gerard Bons verloor met wit en won een week later. Casteel en Bons staan gedeeld derde en volgen op een half punt. Carlo Buijvoets was de enige die zowel met wit als met zwart won. Hij rukte op naar plaats vijf met zeven punten.

Zwart wint
De overige leden leverden allemaal punten in, maar er stond na twee weken ook niemand met lege handen. Opvallend was dat zwart veel beter scoorde dan wit. Jan de Boer bijvoorbeeld won vorige week met zwart en verloor deze week van zwart, evenals Nico van Schooten. En als zwart een keer niet won dan was er altijd wel een eenvoudige verklaring voor.

Discriminatie
Door de zwarte successen en het vertrek van Sint en zijn knechten naar Spanje zal de discussie over het discrimineren van zwarte stukken wel weer verstommen, temeer nu we weten in welke groep het Nederlands elftal deze zomer in Brazilië speelt. De kranten zullen er weer bol van staan. Hoe schrijnend, het WK-schaken waarin Nederland redelijk gepresteerd heeft, moest het doen met een vermelding in de kantlijn. Dát is pas discrimineren.

PS. Dit artikel werd ingekort gepubliceerd in Voorster Nieuws. De inleiding en laatste alinea ontbraken. Was het ruimtegebrek, censuur of gewoon discrimatie van de schaaksport?