Waarvoor hebben wij schakers nou een witte kerst nodig? Je moet achter het schaakbord de kou uitsluiten, kun je redeneren. Welnu, ik zoek graag een frisse wereld op: http://www.youtube.com/watch?v=oSLo62c3nUs

Wat heeft dit nu met schaken te maken? Welnu, het is niet de hoofdzaak, maar al in het begin moest ik linksaf om een pion heen sturen, zo een van een heel groot straatspel. Bijna oranje, maar ik noem hem rood. Gekleurde stukken zijn namelijk de toekomst van ons spel, misschien wel de redding.

Tijdens de eindfase van editie 2013 in de zwarte pieten-discussie voorspelde onze visionaire clubgenoot Henk Casteel dat ook onze denksport een smoezelig racistisch stempel zal krijgen. Omdat wit begint.

Henk heeft bij mijn weten zijn basale creativiteit niet naar buiten gebracht. De bijbel kent een prachtige metafoor: de korenmand over een kaars/olielamp. Die (mand) haal ik weg, met bronvermelding (het licht) in ons digiclubblad.

Zijn oplossing, wit en zwart om de beurt laten beginnen, pas ik aan: Rode en blauwe stukken, basiskleuren in de belangrijkste vlaggen. Dan mag echt niemand zeuren als altijd rood of altijd blauw begint. Zijn we meteen af van dat gebrekkige contrast bij de kleine zwarte pionnen op zwarte velden. Twee andere kleuren voor het bord is ook mogelijk, groen en geel bijvoorbeeld. Lijkt me onrustig, maar tegelijk uitdagend. Ons Schaakbord als regenboognatie Zuid-Afrika.

Zou het jeugd kunnen lokken? Zelfs als dat klopt vrees ik dat de sombere (of juist mooi strakke?) lay-out van ons spel nog lang blijft bestaan. Gaan daarom zoveel schakers bridgen?

Videootjes monteren heb ik mezelf onlangs geleerd, fotoshoppen nog niet. Ooit hoop ik zon kakelbont spel te tonen, nu moeten jullie het hiermee doen.

De helderste kleuren kan ik niet vinden in het bewerkingsprogramma, maar die eerste en laatste kleuren doen me denken aan stevige wijnen en bieren. Wel toepasselijk voor de jaarwisseling.

Tenslotte de voorlaatste keer dat ik jullie herinner aan het clubkampioenschap random, na de ledenvergadering van 25 februari. Speel je het niet vaak? Ik inmiddels ook, blijft een tussendoortje, maar wel kleurrijk.

Gerard Bons.