TWELLO.- Een rondje langs de borden halverwege de avond liet zien dat het er niet goed uitzag voor de Twellose Schaakclub in de topper van de derde ronde in de OSBO-competitie tegen VDS II uit Beekbergen. Het merendeel van de Twellonaren boog zich over een mindere stelling, terwijl aan bord drie het doek al gevallen was voor Eddie Sander.

Al vroeg op de avond kwam de koningsstelling van Eddie Sander onder druk te staan. Sander moest een pion geven om het gevaar af te wenden, maar zijn tegenstander voerde de druk nog verder op waarna Sander het tij niet meer kon keren (0-1). Veel later op de avond scoorde Gerard Bons de gelijkmaker. Bons’ stelling leek gevaarlijker dan het in werkelijkheid was. Maar na een fout van zijn tegenspeler trok Bons op fraaie wijze de winst naar zich toe.

Foute combinatie
Jos Barendregt had in het middenspel een pion veroverd, maar ging helaas voor de TSC’ers met ongelijke lopers het eindspel in. Ondanks verwoede pogingen kwam Barendregt niet verder dan remise. De Twellonaren kwamen onverwacht op een 2˝-1˝ voorsprong toen René Rouwhorst het volle punt pakte. Rouwhorst bereidde een combinatie niet goed voor, maar won toch een pion. Zelfs een blunder werd niet afgestraft. Zijn opponent maakte er zelf een, en dit ontging Rouwhorst niet.

Eeuwig schaak
Wobbe de Vries speelde een goed middenspel, maar verbruikte erg veel tijd. Dit werkte in het eindspel met dame, paard en enkele pionnen in zijn nadeel. In tijdnood kon De Vries de juiste voortzetting niet vinden en werd tot opgeven gedwongen (2˝-2˝ ). De laatste en beslissende partij dreigde verloren te gaan. Henk Casteel, ook in hevige tijdnood, moest het in het eindspel opnemen tegen twee dames en een toren. Maar met een slim torenoffer en eeuwig schaak haalde Casteel ternauwernood een matchpunt binnen voor de Twellonaren (3-3).

Herbstmeister
Deze week wordt de laatste ronde van de eerste cyclus van de interne competitie gespeeld. Dan zal bekend zijn wie zich Herbstmeister of Winterkampioen mag noemen. Wobbe de Vries en Jorik Jonker maken het meest kans hierop. Henk Casteel en Gerard Bons liggen op de loer. Tevens probeert het tweede de koppositie vast te houden in de OSBO tegen Eerbeek.