TWELLO.- “Voor wat het waard is,” reageerde Wobbe de Vries toen hem werd medegedeeld dat hij de winterkampioen was van de Twellose Schaakclub na de eerste cyclus van de interne competitie. Winterkampioen is inderdaad een titel zonder waarde. De prijzen worden pas aan het eind van het seizoen verdeeld.

Maar net als in de Deutsche Bundesliga wordt vaak bij de Twellose SC de Herbstmeister ook de kampioen. Het vergde enig rekenwerk wie de titel mocht opeisen. Wobbe de Vries eindigde de eerste cyclus met 9 punten gelijk aan Jorik Jonker. Een gering verschil in TPR-punten sprak in het voordeel van De Vries.

Stuk voor
Het was nog wel even spannend wie de titel zou pakken. Jonker won vrij vlot van Eddie Sander. Sander dacht de stelling te vereenvoudigen door de dames af te ruilen, maar verloor daarbij een stuk. De Vries won tegen Nico van Schooten ook een stuk, maar had veel meer tijd nodig. De Vries raakte in tijdnood, maar kon vóór het vallen van de vlag de partij toch nog in zijn voordeel beslissen.

Zevende rij
Het geluk was aan de zijde van Henk Casteel. Hij stond op het punt van opgeven toen zijn tegenstander, René Rouwhorst, in twee zetten twee stukken blunderde. Gerard Bons veroverde de zevende rij tegen Coen Hilbrink. Koning en stukken stonden hierdoor opgesloten op de achterste rij en Bons bezegelde langzaam Hilbrinks lot. Carlo Buijvoets had een walk-over tegen Rien van Hattum. De heren konden vroeg naar de bar.

Verrassend
Jan de Boer kwam tegen Gerard Hazelaar danig in moeilijkheden. De Boer zag een batterij pionnen op zich afkomen, maar Hazelaar verspeelde een loper en stond aan het eind van de avond met lege handen. De verrassing van de avond was de remise van good old Piet Rusch tegen vijfvoudig clubkampioen Jos Barendregt. Barendregt won een stuk, maar Rusch won deze later in de partij ook weer terug en hield de partij in evenwicht.

Eerste winst
Onderin haalde Henk Onijs zijn eerste volle winst tegen Bram Rook. Rook vond in betere stelling niet de juiste voortzetting en verloor later een toren en de partij. Dick Stevens heeft dit seizoen nog weinig wedstrijdritme opgebouwd, maar hij wist wel met twee pionnen meer het eindspel in te gaan tegen Albert Jansen, die zich kansloos achtte en opgaf. 7 Januari gaat het seizoen verder, traditioneel met snelschaken om de Jan Dijkhuisbokaal.