TWELLO.- Traditiegetrouw wordt bij de Twellose Schaakclub op de eerste schaakavond van het nieuwe jaar het snelschaaktoernooi om de Jan Dijkhuisbokaal gespeeld. Na een spannende strijd werd dit jaar de fel begeerde beker veroverd door de 16-jarige Jorik Jonker.

Het toernooi werd in leven geroepen na het overlijden van Jan Dijkhuis. Dijkhuis werd kort na de Tweede Wereldoorlog lid van de Twellose SC en vervulde diverse bestuursfuncties tot aan zijn overlijden in 1989. Het was Dijkhuis die de vereniging in de zestiger jaren van de vorige eeuw nieuw leven inblies toen het ledental tot onder de tien was gezakt. Hij wordt jaarlijks geŽerd met dit toernooi.

25e editie
Twaalf ronden, vijf minuten bedenktijd per persoon per partij en veertien deelnemers zijn de ingrediŽnten voor de 25e editie van de Dijkhuisbokaal. Voor de korte, hierdoor soms hilarische partijen loopt niet iedereen warm. Met name de oudste generatie vindt de bedenktijd erg kort. Maar het merendeel vindt het snelschaaktoernooi een aangename onderbreking van de interne competitie.

Jonge winnaar
Gevestigde snelschaaknamen, Rien van Hattum, Eddie Sander en Carlo Buijvoets alsmede de jeugdige runner-up Jorik Jonker en de senioren Wobbe de Vries en Henk Casteel nestelden zich halverwege de avond aan kop. Later op de avond kwam er tekening in de strijd. De Vries, Casteel en Sander haakten met 7,5 punt af. Van Hattum en Buijvoets hielden met 9 punten nog even vol. Maar met 10 punten werd de jeugdige Jonker, die vorig jaar nog tiende werd, de grote winnaar van de avond. De volledige eindstand is te vinden op twelloseschaakclub.nl.