TWELLO.- In de vierde ronde van de OSBO-competitie trad het eerste team van de Twellose Schaakclub (TSC) verzwakt aan tegen de Voorster Schaakclub III. De Twellonaren misten hun eerste - en tweede bordspelers, Jos Barendregt en Wobbe de Vries. Dat dit niet altijd een aderlating hoeft te zijn bewees het team afgelopen week in Voorst, hoewel de cijfers 1-5 enigszins geflatteerd waren.

De Twellonaren begonnen de derby slecht tegen de Voorster SC (VSC). Bert Klomp (TSC) verdedigde te passief en zag dat zijn koningsstelling werd overrompeld door Maarten Jansen. Klomp had de keuze uit mat gezet worden of dameverlies. De Twellonaar koos voor opgeven. Een half uur later bracht Jan de Boer (TSC) de partijen weer in evenwicht. Hij won al vroeg in de partij een stuk tegen Daan Noordhuizen en speelde dit geduldig uit.

Knol en pot
Dick Hoekman (VSC) liet onnodig een zwakte op f7 waarvan Henk Casteel gretig gebruik maakte. Na het winnen van vele tempi op de zwarte dame van Hoekman was de stelling van Casteel voldoende ontwikkeld voor de winst. René Rouwhorst (TSC) moest vechten tegen een sterk gepositioneerd paard van Karl van ’t Hazeveld. Maar toen de Voorstenaar hiermee fout manoeuvreerde, won Rouwhorst de knol en de pot.

Vrije randpion
Als Harry Schurink (VSC) zijn dame niet had geblunderd tegen Gerard Bons, die een kwaliteit en een pion achter stond, dan had hij de spanning terug kunnen brengen in de derby. In plaats van 2-3 liepen de Twellonaren nu uit naar 1-4. Een vrijpion is nog geen garantie voor promotie, zeker niet als hij ook nog aan de rand staat. Maar Eddie Sander (TSC) speelde dermate nauwkeurig tegen Joop Hendriksen, dat de Voorstenaar verder spelen zinloos achtte. Eindstand 1-5 voor Twello waardoor zij tijdelijk aan kop gaat.

Tweede team
Het tweede team van de Twellose SC heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen koploper Schaakstad V uit Apeldoorn, die daarmee ongeslagen bleef. De Twellonaren verloren in eigen huis met 2-4. Alleen Kees Kuijk en Jorik Jonker haalden de volle winst binnen. De overige heren verloren hun partij. Twello II staat nu in de middenmoot met vier uit vier.