TWELLO.- De tweede cyclus van de interne competitie is van start gegaan bij de Twellose Schaakclub. De gevestigde orde had een moeizame start, hoewel dat bij het schaken aan een 1-0 overwinning nooit te zien is. Alleen bij winterkampioen Wobbe de Vries was het zichtbaar, hij leverde een half punt in bij Frits Frijlink.

De avond was nog jong toen Ruud van Swam zijn toren op h1 verspeelde tegen Jan de Boer. De Boer maakte het simpel af en kan na dit resultaat weer naar boven kijken. Van Swam zag onderin Albert Jansen langszij komen. Jansen versloeg Gerard Hazelaar die in het eindspel verzuimde Jansens koning buitenspel te zetten.

Materieel overwicht
Piet Rusch en Coen Hilbrink speelden beiden op de aanval. Hilbrink vergat hierbij te verdedigen en liet zich mat zetten. Na lange afwezigheid speelde Stevo Novkovic een goeie partij tegen Rien van Hattum, maar in het eindspel stonden de pionnen van Van Hattum net iets beter. Berry Hoogstraten had groot materieel overwicht tegen Henk Onijs, die het nog een tijdje volhield voordat hij Hoogstraten de hand reikte.

Giftige pion
De nummer vier van de ranglijst, Gerard Bons, won weliswaar een stuk tegen de laag geklasseerde Bram Rook, maar had het grootste gedeelte van de avond nodig om dit in winst om te zetten. De stelling was in evenwicht gebleven als Kees Kuijk de giftige pion niet geslagen had. Nu ging Jorik Jonker met de eer strijken.

Pionneneindspel
Tegen Henk Casteel speelde Nico van Schooten een sterke partij, maar moest toch lijdzaam toezien hoe Casteel, met een pion minder, het pionneneindspel won. Frits Frijlink speelde een frisse partij tegen Wobbe de Vries. Frijlink doorzag de plannen van De Vries en hield de koploper op remise. Door deze puntendeling gaat Jonker na 13 ronden alleen op kop. Op een half punt gevolgd door De Vries, Casteel en Bons.


Henk Casteel


stap terug
terug