TWELLO.- Het blijft ongemeen spannend in de interne competitie van de Twellose Schaakclub. Geen van de koplopers wist te winnen, allen speelden remise waardoor de subtop dichterbij kon sluipen. En er stond een heuse klassieker op het programma.

Met een bord vol stukken kwamen lijstaanvoerder Jorik Jonker en clubkampioen Eddie Sander vroeg in de avond remise overeen. Geen van beide matadoren zag winstkansen. Daarvóór waren Albert Jansen en Nico van Schooten ook al niet verder gekomen dan een ‘isje’. Het lukte Jansen niet zijn opgerukte pion te verzilveren.

40 Jaar klassieker
De enige klassieker, die de schaakclub rijk is, eindigde ook in remise. Al veertig jaar betwisten de vedetten Piet Rusch en Henk Onijs elkaar. Hoewel de iconen van de club altijd voor de winst gaan, weten zij elkaar al jaren prima in evenwicht te houden. Een topklassering zit er niet meer in voor de nestors, maar met 5½ punt blijven beiden uit de gevarenzone.

Antwoord schuldig
René Rouwhorst had een gelukje nodig tegen Rien van Hattum. Stevo Novkovic beleefde een slechte rentree tegen Bram Rook en Dick Stevens zag hoe Gerard Hazelaar kon winnen maar bleef het antwoord schuldig. Carlo Buijvoets veroverde een paard, maar had nog wel enige tijd nodig voor de winst op Coen Hilbrink.

Mooi matje
Kees Kuijk behaalde sinds 15 oktober weer eens een overwinning, maar deed dit wel met een schitterend mat tegen Ruud van Swam. Berry Hoogstraten en Jan de Boer speelden beiden op de aanval. De Boer dreigde met mat achter de paaltjes en Hoogstraten dreigde telkens met mat in één en snoepte enkele pionnen. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken had Hoogstraten het loperpaar en enkele pionnen tegen een toren, dat was voldoende voor de winst.

Fout offer
Henk Casteel offerde een paard, maar had een verdedigende zet van Wobbe de Vries over het hoofd gezien. De Vries’ koning stond nog in het centrum en de damevleugel was niet ontwikkeld, waardoor Casteel de aanval kon behouden. Langzaam kroop De Vries onder de druk uit, maar verspeelde in tijdnood een loper waardoor een remisestelling op het bord ontstond. Door het gelijke spel blijft Casteel op een half punt van de koplopers Jonker, De Vries en Bons.