TWELLO.- In de vijfde ronde van de competitie heeft de Twellose Schaakclub een goede stap richting terugkeer 2e Klasse OSBO gezet. Titelpretendent Lochem werd in Twello met ruim verschil (4˝-1˝) verslagen. Met nog twee ronden te gaan zit alleen VDS Beekbergen nog in het spoor van de Twellonaren.

De Twellonaren startten voortvarend. Aan bord zes had de tegenstander van Rien van Hattum zijn stukken slecht ontwikkeld, bovendien won Van Hattum materiaal en was de klus snel geklaard. Bij zijn buurman, René Rouwhorst, was de stelling aanvankelijk in evenwicht, totdat Rouwhorst met een schijnoffer de b-lijn opende waarover hij later de winst kon binnenhalen (2-0).

Pionoffer
De spanning keerde terug toen Henk Casteel aan bord drie met een pion minder in tijdnood de stelling niet remise kon houden. Ook Eddie Sander had het moeilijk. Weliswaar een toren voor, maar zes pionnen, waarvan drie vrij, tegen. Met een prachtig pionoffer lukte het Sander de pionnenstructuur te vernielen en de partij te winnen (3-1).

Schijnoffer
Aan bord 1 stond Wobbe de Vries een pion achter, maar De Vries had wel het initiatief. Het oogde echter gevaarlijker dan het was en kwam daardoor niet verder dan remise. Gerard Bons stond aan bord vier de gehele partij beter, maar werd op het eind nog bijna verrast door een schijntorenoffer. Bons doorzag het plan van de Lochemmer en sloeg genadeloos met mat toe (4˝-1˝). Twello gaat nu aan de leiding in 3G met 9 matchpunten en 22 bordpunten.

Twello II
Het tweede team van Twello was niet opgewassen tegen het veel sterkere Voorst II waarvan de gemiddelde rating bijna 250 punten hoger lag. Twello moest genoegen nemen met slechts een half punt. Kees Kuijk zorgde er voor dat de hatelijke nul van het scorebord verdween (5˝-˝).