TWELLO.- De verrassing in de zestiende ronde van de interne competitie van de Twellose Schaakclub was de overwinning van René Rouwhorst op tweevoudig clubkampioen Gerard Bons. Maar eigenlijk mocht het geen verrassing meer genoemd worden. Rouwhorst, die vijf jaar geleden nog in een herdersmatje getrapt zou zijn, heeft heel veel progressie gemaakt.

Bons speelt, ook met zwart, altijd scherp aanvallend en weet ook altijd wel een verrassende voortzetting te vinden. Dat was in de partij tegen Rouwhorst niet anders. Zijn loperpaar prikte in de vijandige koningsstelling tezamen met een toren op een halfopen lijn. Maar Rouwhorst stelde zijn verdedigers goed op en koos op de andere flank voor de aanval op de lang gerokeerde koning.

Opgerukte pion
Bons moest een pion geven om de eerste dreigingen af te wenden, maar moest desalniettemin steeds verder achteruit. Met een ver opgerukte pion gesteund door lichte en zware stukken ontnam Rouwhorst de zwarte dame de ruimte. Bons zou materiaal hebben moeten geven om de aanval af te slaan en besloot op te geven. Bons staat nu één punt achter de leiders, en Rouwhorst heeft de kopgroep in zicht.

Positie gehandhaafd
Jorik Jonker handhaafde zich aan de kop van de ranglijst. Hij won van Berry Hoogstraten die door een onnodige afruil positioneel verloren kwam te staan. Medekoploper Wobbe de Vries won vrij gemakkelijk van Gerard Hazelaar en ook Henk Casteel had geen moeite met Piet Rusch. In tegenstelling tot Jan de Boer die van geluk mocht spreken dat hij zijn partij tegen Bram Rook won en niet verloor.

Onreglementaire zet
Henk Onijs won met een beetje stelling geluk van Albert Jansen. Kees Kuijk verprutste het al in de opening tegen Coen Hilbrink. En Nico van Schooten nam het initiatief over van Frits Frijlink, maar kwam niet verder dan remise. Stevo Novkovic deed in gewonnen stelling een onreglementaire zet tegen Ruud van Swam. In plaats van dit te herstellen, deed Novkovic de stukken in de kist, en gaf op.