TWELLO.- Veel partijen in de 17e ronde van de interne competitie van de Twellose Schaakclub werden gekenmerkt door blunders waardoor de meeste potten al vroeg op de avond beslist waren. De enige lange partij eindigde na een avondje zwoegen en zweten in remise.

Geen grove blunders maar wel snel beslist was de partij Carlo Buijvoets – Nico van Schooten. Buijvoets richtte al zijn materieel op de koning van Van Schooten, die opgaf toen over de h-lijn met mat werd gedreigd. “Ik heb wel eens meer tegenstand van Henk gehad,” fluisterde Gerard Bons, toen hij vragend aangekeken werd over zijn stelling in de match tegen Henk Onijs. Niet veel later was ook deze tweestrijd beslist.

Lange partijen
“Slechts” twee pionnen voordeel had Jan de Boer. Maar het leek wel of hij een heel leger op Coen Hilbrink afstuurde, die nog lang op een tegenkansje hoopte, dit ook nog bijna kreeg, maar zijn koningsstelling lag te veel open. Veel spanning stond op het bord bij de langste partij van de avond tussen Henk Casteel en René Rouwhorst. Rouwhorst profiteerde handig van de geboden ruimte in het centrum. De ruimte voor Casteel was iets beperkter. Een teveel aan opportunisme van zwart leidde naar een massale afruil waarop de heren tot remise besloten.

Schaakblind
De meeste aandacht ging uit naar de slachtoffers die aan het begin van de avond hun Waterloo vonden. Piet Rusch won eerst een toren omdat Albert Jansen zijn toren in liet staan, maar even later deed Rusch bijna het dubbele cadeau aan Jansen. De volgende die het even niet zag was Dick Stevens tegen Ruud van Swam. En ook “snelschaker” Rien van Hattum liet een stuk in staan tegen Jorik Jonker. Alsof dat nog niet genoeg was, blunderde even later Bram Rook in een evenwichtige stelling een stuk tegen Kees Kuijk. En de koek was nog niet op. Ook bij Gerard Hazelaar sloeg de schaakblindheid toe in zijn partij tegen Frits Frijlink. Een verklaring voor dit fenomeen werd nog niet gevonden.