Wat was dat een geweldige zet van de Tata-organisatie om de grootmeesters eens elders in Nederland wat potjes te laten schuiven. De foto van het kleine peloton schaakgrootmeesters voor de Nachtwacht is in januari ook gezien in Washington. Wellicht surfte de ceremoniemeester die de Nederlandse reis van Obama voorbereidde langs de website van de TSC. Helemaal niet uitgesloten hoor, in theorie. Dat bracht hem dus op een idee.

In ons digitale clubblad wordt weinig aandacht besteed aan (inter)nationaal schaak, maar dit was wel een fantastische ludieke uitzondering. Het lijkt voorzienigheid van Henk, alsof hij vermoedde dat ooit een wereldleider zou poseren op die plek. En wat een eer voor Obama en Rutte dat ze in de voetsporen van schakers traden.

Gerard Bons

Waar twee maanden geleden (grootmeesterlijke) schakers poseerden, staan nu Obama en Rutte.
Achter hen een bijkomstigheid: de Nachtwacht