TWELLO.- Een aantal schakers uit de kopgroep ontbrak afgelopen week in de achttiende ronde van de interne competitie van de Twellose SC. Een uitgelezen mogelijkheid voor anderen om in te lopen op de leiders. Sommigen profiteerden, anderen niet. Dat kan ook niet anders, want in het Zwitserssysteem speel je altijd een ‘vierpuntenwedstrijd’.

De nummers 1, 2 en 4 van de ranglijst, respectievelijk Jorik Jonker, Wobbe de Vries en Gerard Bons waren niet aanwezig op de clubavond. Nummer 3, Henk Casteel, speelde met zwart tegen Jan de Boer (6) en Carlo Buijvoets (5) werd met zwart gekoppeld aan René Rouwhorst, die zevende stond. Het werden twee lange partijen.

Openingsfoutje
René Rouwhorst maakte een foutje in de opening dat Carlo Buijvoets afstrafte met pionverlies. Positioneel kwam de stelling van Rouwhorst niet meer goed. De witspeler probeerde nog wel aanval te krijgen met een stukoffer, maar dat was tegen beter weten in. Rouwhorst, die sinds half december niet meer verloren had, blijft zevende in het klassement. Buijvoets klimt naar vier.

Koningsgambiet
Jan de Boer speelde een koningsgambiet tegen Henk Casteel. De Boer kreeg echter niet veel spel voor de gegeven pion op de koningsvleugel en zocht zijn heil aan de andere kant. Daar zette hij Casteel onder druk. Casteel moest alles bijzetten om een hangende pion te verdedigen. Hij ging hierbij gruwelijk in de fout door in drie zetten eerst een pion en toen een loper weg te geven. Casteel zakt naar vijf, De Boer blijft op zes.

Patval
De langste partij van de avond eindigde met een pionneneindspel. Nico van Schooten voerde de witte boeren met succes aan tegen Coen Hilbrink, die nog wel een patvalletje opzette, maar daar trapte Van Schooten niet in. De overige uitslagen luidden: Albert Jansen – Frits Frijlink 0-1, Henk Onijs – Rien van Hattum 0-1, Kees Kuijk – Gerard Hazelaar 1-0, Stevo Novkovic – Piet Rusch 0-1.