TWELLO.- In de 22e ronde van de interne competitie van de Twellose Schaakclub stonden andermaal enkele topduels op het programma. Een beslissing om het clubkampioenschap kon nog niet vallen. Daarvoor staan de mannen nog te dicht bij elkaar. Wel blijven er steeds minder titelkandidaten over. In theorie zijn het er nog vijf, praktisch gezien twee.

Doorgaans komt de senior in tijdnood als hij met beperkte bedenktijd tegen een junior speelt, maar dinsdagavond was het andersom. Met een niet-theoretische zet in de opening zette Carlo Buijvoets de jeugdige koploper Jorik Jonker aan het denken wat de benjamin veel tijd kostte. Een echte weerlegging vond Jonker echter niet en kwam onder druk te staan. Na een grote afruil leek het gevaar geweken, maar Jonker speelde het eindspel iets te passief.

Tijdnood
Met zware torens dekte Jonker de lichte pionnen waardoor Buijvoets weer het initiatief kon nemen. Met nog slechts 40 seconden op de klok tegenover elf minuten van Buijvoets blunderde Jonker een toren, maar toen was zijn stelling al dermate verslechterd dat zelfs van remise geen sprake meer kon zijn. Door zijn overwinning rukt Buijvoets op naar de derde plaats. Jonker verspeelde zijn koppositie aan Wobbe de Vries die Gerard Bons van zich afschudde.

Triple pion
De belangrijke velden werden goed gedekt door de heren De Vries en Bons. Evenwel won De Vries een pionnetje en later een tweede en zelfs een derde. Edoch De Vries vergaloppeerde zich en raakte plotsklaps een paard kwijt. Qua materiaal was de partij weer in evenwicht, maar Bons had een verschrikkelijke triple pion waarvan de voorste op de verkeerde diagonaal gedekt werd door zijn loper. Van deze handicap profiteerde De Vries 100%.

Onderlinge strijd
Met nog twee ronden te gaan lijkt het erop dat De Vries en Jonker uit gaan maken wie er clubkampioen wordt. De onderlinge strijd zal in een van de twee laatste ronden op het programma staan. De overige uitslagen van de 22e ronde luidden: Renι Rouwhorst – Nico van Schooten 0-1, Henk Casteel – Albert Jansen 1-0, Frits Frijlink – Jan de Boer 0-1, Rien van Hattum – Kees Kuijk 0-1, Eddy Sander – Henk Onijs 1-0 en Roeland Krul – Piet Rusch 1-0.