In de onderlinge partij tussen twee clubgenoten in het Deventer kampioenschap (Potje Schaak) zag René de toekomst somber in. Hier is het nog redelijk gelijk in het middenspel en ook met twee pionnen tegen een paard van Nico hield hij later kranig stand, maar in het eindspel net niet voldoende.

Zie diagram hiernaast. Zwart een zet.

René zag in beginnende tijdnood Txg7 over het hoofd en deed daardoor de waarschijnlijk beste zet. 1 .. c5 2 Txg7 Kd6 3 Txc7 Kxc7 4 Pxc5 Kc6 5 Pd3 Kd5 6 Kf1 Kc4 7 Ke2

en nu zette René de koning terug. Waar? Vergeten en doet niet meer terzake, Nico won. Volgens een naast dit bord spelende crack kon René remise houden met 7 ... Kb3 8 Pc5 Kc4 en het paard moet terug naar zetherhaling omdat de winstpoging 9 Pb7 b3 waarschijnlijk fataal zou aflopen.

Nico en ik hebben nog even geanalyseerd wat volgt na 1 ..... Kf7 2 Pe5+ of ..... 1 Kf8 of Kd8 2 Pc5 en in al die gevallen behoudt zwart de c-pion, maar wordt zijn koning passief en komt de witte juist tot leven.

Ik wilde jullie vooral die ogenschijnlijke vertwijfeling van onze immer bedaarde wedstrijdleider tonen. En daar hoort een geanalyseerde verklaring bij. Te snel? Als iemand me daarop attendeert ga ik er eens heel goed voor zitten en lees je dat wel over enkele weken. Er staat namelijk nog een rectificatie op de rol.

Gerard Bons