Mijn Kriebelz-seizoen opende ik met een dubieuze, maar voor mij lollige pot. Wat ik weer kan presenteren dankzij de iphone-camera. De afkeer van het noteren groeit bij elke foto. Daarnaast analyseer ik nu met minder vrees voor onvolkomenheden, omdat ik inmiddels schaakprogramma Tarrasch op mijn computer heb gezet.

Als Henk meewerkt aan plaatsing van veel foto’s en diagrammen, zijn de analyses makkelijk zonder bord te volgen.

In de partij Piet Ypma – Gerard Bons keek ik tegen deze zalige stelling aan, die Henk voor het gemak van de lezers in een diagram hiernaast zal zetten. (Blijft lekker staan als je de tekst scrolt en wit staat gewoon onderaan)

Ik kick altijd op offers, bekeek dus 1 … Pxh2. Aannemen leidt tot een heerlijk ogend dubbelschaak. Mijn intuïtie schreeuwde desondanks:

NIET DOEN! Waarom als je al een kwaliteit en overwicht hebt?

Digi-Tarrasch vindt bijna elke zet beter. Simpel 1 …hxg3 2. Pxg3 Dh7 is winnend. Ook goede voortzettingen: 1 … Dh7, Df7 en Kc8. Het paardoffer staat helemaal niet in de lijst met mogelijkheden. Het waarom blijkt als je die zet op het bord en in de computer uitvoert.

Vergelijk de diagrammen hierboven en rechts eens. Dat paard is niet alleen ongedekt, maar ook totaal buitenspel gezet. Tarrasch ziet direct de tegenaanval:

2. a5 Td7 3. axb6 en opeens staan alle witte stukken beter en wint wit via deze bres. Piet opperde deze mogelijkheid in de analyses. Onwetend serveerde ik deze grote kans af met de hooghartigheid van de winnaar. Verder vindt Digi-Tarrasch acceptatie van het offer acceptabel. Na 2 Kxh2 hxg3++ 3.Kg1 is de koning nog niet gevangen. Als die ontsnapt geniet wit van twee centraal opgestelde stukken voor een toren.

Maar Piet en ik speelden:
2. Lg5 Dh7

Waarna een gezellig feestje in de zaal zich naar buiten verplaatste, met vuurwerk.

Hier bleef Piet nog rustig studeren op deze stelling:

Dan barst het vuurwerk echt los

Piet lijkt nog onaangedaan, maar ikzelf kan de camera al niet meer stil houden. Een seconde later spurtte hij toch weg... en maakte ik sneaky de foto vanaf zijn stoel. Na zijn terugkeer volgden een matige zet en een blunder.

Vanaf de foto: 3. Lxd8 (niet rampzalig, al is 3 gxh4 beter omdat dit de h-lijn sluit) hxg3.

En hier volgde 4 Pxg3 Dh3+ en direct opgegeven.

Wel vuurwerk naast het bord, te vroeg gedoofd daarop. En dat terwijl de actieve verdediging met 4. Pg5 tot veel verwikkelingen met nagenoeg gelijkspel leidt. Het mag niet onvermeld blijven dat Piet een heer bleef, analyserend nooit met een woord repte over de rustverstoring, die zelfs voor caféschaak nogal wild was. In een (toen nog misplaatste) overwinningsroes was die voor mij makkelijker te dragen.

Voordat ik Digi-Tarrasch liet assisteren maakte ik twee onzorgvuldigheden in analyses. Een schaaktechnische rectificatie schreef ik al, maar toen ik die parkeerde voor een laatste controle, kwam het bovenstaande erbij. Actualiteit gaat voor, rectificatie blijft in de 'wachtmap’. Ik blijf eerst hopen op andere tekst en/of analyse, het digi-clubblad is er voor en door alle leden. Een kind (nee, juist een kind) kan een mobiel-foto maken.

Gerard Bons