Als niemand anders eens een blij stukkie schrijft over een swingende combinatie ofzo, laat ik me niet weerhouden mezelf te prijzen met honderd procent.

Na drie partijen zomeravondschaak sta ik door een lange zomervakantie nog maar in de middenmoot, mede dankzij een op zichzelf plezierige telling. Een dag voor de vierde ronde grijp ik de hoogstwaarschijnlijk laatste kans digitaal van de daken te schreeuwen:

De enige met honderd procent!!!
Nu kan het nog.

Alle opponenten prutsten al in het vroege middenspel, zoals al te zien was in de eerste pot met mijn flodder-offer (vorig stuk). De schaakcomputer ontleedde dat chirurgisch precies, Piet vermoedde zelfs iets maar koos verkeerd.

De laatste ronde voltooide ik wel met een correcte combinatie. Daarvan was ik zo overtuigd dat ik in eigen tijd deze foto maakte


King Wullur Gerard Bons Terwolde 30-7-2014
Zwart aan zet

Dat zwart betere zetten speelde dan wit is evident. Zwart wint ook na 1 b5. De zet naar snellere winst zien is niet moeilijk, maar het risico van wederom een verliezend offer in gewonnen stelling noopte toch tot het nodige rekenen. Toen volgde een reeks die geen uitleg en varianten behoeft.

Zie diagram hiernaast.

1...Lxf4 2.Txf4 Dxe3+ 3.Tf2 Pe4 4.Df1 Pxf2 5.Lxc4 Pxh3++ 6.Kh1 Pf2+ 7.Kg1 Pg4+ 0-1.

Ha, deze keer aapte de computer mij na!

Volgende week een te lang uitgestelde rectificatie.


Gerard Bons

stap terug
terug