De stelling in diagram 1 staat bij ons thuis al een tijdje op het bord. Niet zozeer omdat het een fantastische stelling is, maar puur omdat ik me verbaasde over de zetten die ik speelde.


diagram 1

Soms is het leuk om partijen van een paar jaar terug te bekijken. En toen ik dat deed, zag ik eindelijk wat je als schaker altijd probeert te zien: vooruitgang. Hiernaast is een stelling te zien uit Jorik – Kees, uit 2012. Uit die partij blijken de verschillen tussen toen en nu. 11. Ph3 een zet is die eigenlijk niets doet en die een mooi voordeel uit de opening weggeeft. Positioneel gezien dus een bijzonder zwakke zet. Maar na 11… Pc6 dacht ik een mooie tactische oplossing te zien: 12. Pxd5. Vanochtend keek ik hiernaar en deze zet was ook gelijk de aanleiding tot het schrijven van dit artikeltje. Want hij klopt van geen kant. Na 12… Pxd5 13. Dc4 had Kees verschillende manieren om het extra stuk te redden en dat zie ik nu ook wel in. Het was een tactisch puzzeltje van twee zetten, maar toen wilde ik nog te graag mooi winnen, met zoveel mogelijk offers als maar kan.

Terug naar diagram 1.


diagram 1

Hoewel het tactische ingestelde, maar ongeduldige jongetje in me schreeuwde om een stukoffer op h2, kreeg ik het voorelkaar om na 17… b5 18. Pd2 Lb7(!) 19. Lxb5 toch 19… Tc8 te spelen, omdat de offers niet klopten. En na 20. De4?! Pxe3 21. Dxe3 Dd5 zag het er allemaal een stuk roostkleuriger uit dan eerst. Nu ik deze twee partijen naast elkaar leg, zie ik langzaam maar zeker toch de vooruitgang die ik al wilde zien toen ik net begon met schaken. De stukken staan vaker op de juiste plek en de berekeningen kloppen vaker wel dan niet. En niet elke partij hoeft meer gewonnen te worden. Om dit duidelijk te krijgen voor mezelf had ik meer dan 15 partijen nodig waarin ik of won of verloor, terwijl een remise in merendeel logisch was geweest. Uiteindelijk is zowel tactisch als positioneel de vooruitgang (en soms de versobering) ten opzichte van de partij uit 2012 wel te zien.

Helaas gebeurde het dat de partij van stelling één toch nog verloren ging, terwijl die van diagram twee alsnog gewonnen werd. Hoewel ik niet anders dan tevreden kan zijn met hoe ik nu schaak, gaan de vooruitgang en de meeste partijen me toch nog niet snel genoeg en ongeduld is dan helaas de grootste tegenstander. Maar maak dat maar eens duidelijk aan een jongetje dat liever lui is dan moe.

Bonus: Voor wie geïnteresseerd is: bij deze een van de leukste puzzels die ik ooit heb opgelost. Mocht iemand het willen, dan post ik de variaties voor volgende week. Als er mensen zijn die interesse hiervoor hebben, zou ik best elke week wat puzzels in een artikeltje willen zetten ?



Jorik Jonker

stap terug
terug