TWELLO.- De terrasdeuren stonden wagenwijd open op die mooie nazomerdinsdagavond in september. Het nodigde meer uit naar buiten dan naar binnen te gaan. Bovendien binnen woedde oorlog. In de derde ronde van de interne competitie van de Twellose Schaakclub stonden twee topconfrontaties op het programma.

De jongste telg van de club, Jorik Jonker, bond met zwart de strijd aan met vijfvoudig clubkampioen Jos Barendregt. En huidig clubkampioen, Wobbe de Vries, kruiste zijn witte degens met nummer een van 2012, Carlo Buijvoets. Toen aan het eind van de avond de kruitdampen waren opgetrokken, bleek De Vries de grote winnaar.

Gemiste kans
Barendregt kwam een kwaliteit achter, maar nam toch het initiatief met een mataanval waarin hij een toren offerde. Hij verzuimde echter de juiste tussenzet te spelen waardoor Jonker de keus kreeg uit: weglopen of tegenaanval. Hij koos het laatste. Jonker offerde een loper en dwong Barendregt tot dameruil. De stelling die toen ontstond, was in het voordeel van Jonker, maar tijdnood deed hem besluiten remise aan te bieden, hetgeen door Barendregt werd geaccepteerd.

Kopzorgen
Ondertussen was in alle hevigheid de clash tussen De Vries en Buijvoets nog gaande. De Vries had het betere spel en stond een pion voor. Door dameruil nam Buijvoets wat van de druk weg, maar De Vries behield het initiatief. Met name de c-pion van De Vries bezorgde Buijvoets kopzorgen. Toen hierdoor n๓g een pion verloren ging, staakte hij de strijd.

Stand en uitslagen
Wobbe de Vries staat nu met drie uit drie alleen aan de leiding. Op een halfje gevolgd door Jos Barendregt, Jorik Jonker, Henk Casteel en Gerard Bons. De volledige stand is te zien op twelloseschaakclub.nl. De overige uitslagen luidden: Piet Rusch – Gerard Bons 0-1, Rien van Hattum – Henk Casteel 0-1, Kees Kuijk – Ren้ Rouwhorst 0-1, Nico van Schooten – Frits Frijlink 1-0, Bram Rook – Henk Jansen 0-1, Coen Hilbrink – Gerard Hazelaar 1-0.