TWELLO.- Wederom stonden, net als vorige week, twee gevechten om de eerste plek op het programma. In de vierde ronde van de interne competitie van de Twellose Schaakclub stonden Jorik Jonker en Henk Casteel tegenover elkaar. De tafel ernaast werd bezet door Gerard Bons en Jos Barendregt, wat inmiddels een klassieker genoemd mag worden.

Jorik Jonker moest zich in zijn partij tegen Henk Casteel wapenen tegen oprukkende pionnen in het centrum. Jonker weerde zich prima en bracht daarmee zijn tegenstander in tijdnood. Casteel beoordeelde de stelling verkeerd, zodat Jonker met een simpele pionzet een belangrijk veld van Casteel afsnoepte waardoor de verre d-pion niet goed meer ondersteund kon worden. Hierna reikte Casteel Jonker de hand.

Lekker combineren
Jos Barendregt heeft de vorm nog niet helemaal te pakken. Tegen Gerard Bons deed hij enkele mindere zetten waardoor Bons ‘lekker’ kon combineren met een paard in de hoofdrol. Met twee pionnen, twee priemende lopers, een toren en de genoemde knol op zijn koningsstelling gericht wachtte Barendregt de bui niet af en gaf, misschien wel iets te vroeg, op.

Enthousiast spel
Carlo Buijvoets had de overhand in zijn partij tegen René Rouwhorst, maar door een fout van Rouwhorst werd de partij sneller beslist. Piet Rusch verspeelde een toren tegen Jan de Boer, maar kon vervolgens De Boers dame vangen. Hierbij blunderde Rusch echter en staakte de ongelijke strijd. Berry Hoogstraten was een maatje te groot voor een enthousiast spelend Henk Jansen.

Verrassing
De grote verrassing van de avond was de snelle winst van Albert Jansen tegen Nico van Schooten. Gerard Hazelaar wacht na een zwaar programma nog op zijn eerste punt. Ditmaal was hij slachtoffer van Kees Kuijk. De langste partij van de avond werd gewonnen door Rien van Hattum. Zijn tegenstander, Frits Frijlink, ging door de klok. Koploper Wobbe de Vries speelde niet. Hij deelt de eerste plaats nu met Jorik Jonker en Gerard Bons.


Henk Casteel


stap terug
terug