TWELLO.- De eerste ronde van de OSBO competitie wordt door de Twellose Schaakclub in twee bedrijven gespeeld. Door de herfstvakantie kon de tegenstander, het tweede team van Zwolle Zuid Schaakt! (ZZS! 2) geen volledig zestal op de been brengen en kwam daardoor met een trio naar Twello. De Twellonaren namen een 2-1 voorsprong. De overige drie partijen zullen deze week worden gespeeld.

Aan bord zes had René Rouwhorst zijn partij ook schriftelijk af kunnen doen. Binnen 10 minuten stond het 1-0 voor de Twellonaren. De ZZS’er schoof te veel pionnen waaronder f7. Rouwhorst profiteerde optimaal en gaf mat in zes. Rond tien uur beloonde Gerard Bons aan bord vijf zijn blufspel met een punt. Eerst zette hij een pion in die zijn opponent niet durfde te nemen, daarna deed hij gewaagd een stuk in de aanbieding. Ook dit beoordeelde de Zwollenaar verkeerd en gaf niet veel later op (2-0).

Lijdzaam toezien
Het was zwoegen voor Wobbe de Vries aan bord drie. Hij won aanvankelijk nog wel een pion, maar stelde zijn loper te passief op waardoor hij steeds meer onder druk kwam. De Vries kreeg geen tijd zijn loper weer te activeren en moest lijdzaam toezien hoe hij aan een mataanval ten onder ging. Derhalve tussenstand 2-1 voor Twello.

Klassiek offer
In verband met het restant van de OSBO partijen speelden Jorik Jonker en Jan de Boer hun onderlinge interne competitiewedstrijd vooruit, zodat zij deze week achter bord een en twee plaats kunnen nemen. Jonker won met een klassiek loperoffer op h7, dat door De Boer niet werd aangenomen. Jonker was oppermachtig op de koningsvleugel en blijft door deze overwinning verzekerd van de eerste plaats in de interne competitie.