Het tweede team moest donderdag jl. naar Dronten. Voor één bestuurder was dat een groot probleem. Bij de Meerpaal op 500 meter van de bestemming gaf hij aan er te zijn en dat had een zoektocht van een half uur tot gevolg. Bij binnenkomst bleken er maar vijf spelers van DZC 2 te zijn in plaats van zes. René offerde zich op en zo konden de anderen met vertraging aan de bak.

Na de 0-1 vanwege de niet opgekomen speler werd het al snel 1-1. Kees Kuijk gaf aan bord twee een paard weg en zijn tegenstander buitte dat voordeel afdoende uit. Aan bord 3 trapte Rien van Hattum in een vork met een paard en dat betekende een ruil van een paard voor een toren. Enkele seconden later waren de kansen volledig gekeerd. Zijn tegenstander zag de dekking van een pion over het hoofd en dat kostte hem een toren en de partij: 1-2.

Henk Jansen voerde aan bord 6 een moedige strijd, maar zag een aanval over het hoofd en dat kostte hem zijn dame: 2-2. Vervolgens ging het om de borden 1 en 5. Aan bord 5 wist Frits in een heel langzame partij geleidelijk aan overwicht op te bouwen. De druk van de tijd werd zijn tegenstander te veel en daardoor won Frits: 2-3. De mooiste ontknoping van de avond vond plaats aan bord 1.

Eddy Sander (zwart) kwam op het eind van de partij in het nauw en moest met koning en enkele pionnen strijden tegen paard, koning en enkele pionnen van zijn tegenstander. Het absolute hoogtepunt vormde zijn race met de koning achter het paard van zijn tegenstander aan van de rechterkant van het bord naar de linkerkant waar nog zijn enige overgebleven pion was.

De druk die hij uitoefende maakte het zijn tegenstander onmogelijk om met zijn vrijpion naar de overkant te gaan. De partij eindigde met de zwarte koning op h1, zwarte pion op h2 en de witte koning op f1 en de vrijpion op e5. Wit was aan zet. Het verplaatsen van de witte koning zou tot winst voor zwart leiden; het verplaatsen van de witte vrijpion had pat tot gevolg. De witspeler besloot daarom tot het spelen van de pion en zo werd het 2,5-3,5 en konden de Twellonaren met de volle winst naar huis.


Kees Kuijk.

stap terug
terug