TWELLO.- Vanwege de herfstvakantie werd de match van de Twellose Schaakclub tegen Zwolle Zuid Schaakt! (ZZS!) in de eerste ronde van de OSBO-competitie over twee weken verdeeld. In de eerste week had thuisploeg Twello een 2-1 voorsprong genomen door winst op bord 5 en 6 (Gerard Bons, resp. René Rouwhorst). Aan bord 3 had Wobbe de Vries zijn partij jammerlijk verloren zien gaan.

In de ‘tweede helft’ traden Jorik Jonker, Jan de Boer en Henk Casteel aan aan resp. bord 1, 2 en 4. Casteel speelde zijn geliefde opening en wist snel een pion te winnen. Hierna zette hij zijn tegenstander dermate onder druk dat deze geen tijd kreeg zijn damevleugel te ontwikkelen. Na een foute torenzet, wat kwaliteitsverlies betekende, en na dreigend verlies van een gepende loper gaf de Zwollenaar op: 3-1.

Mat achter de paaltjes
Met zwart bezorgde Jonker zijn tegenspeler een afschuwelijke stelling met een triple pion op de g-lijn. Tot overmaat van ramp voor de Blauwvinger ging hij door een prachtige combinatie van Jonker ook nog mat achter deze paaltjes: 4-1. De Boer wist zijn partij goed op te bouwen en won enkele pionnen, maar in het eindspel ontbrak het hem aan een plan waardoor de partij toch nog in remise eindigde: 4½-1½.

Intern ronde 6
Koploper Jorik Jonker had vorige week zijn vooruit gespeelde wedstrijd gewonnen in de zesde ronde van de interne competitie. Voor de achtervolgers was het dus zaak hun partij te winnen om in het spoor van Jonker te blijven. Jos Barendregt, met wit, trof Carlo Buijvoets in een Franse opening waarin zwart een pion verspeelde. Om remise kansen te krijgen, offerde Buijvoets in het middenspel een kwaliteit.

Overbelasting
In het eindspel ontstond een gecompliceerde stelling waarin een penning en een giftig stuk voorkwam, en mat en dameverlies dreigde. Barendregt combineerde het best, won een stuk en de partij dankzij een overbelaste zwarte dame. De overige uitslagen luidden: Kees Kuijk – Gerard Bons 0-1, Rien van Hattum – Piet Rusch 0-1, Henk Jansen – Eddy Sander 0-1 en Henk Onijs – Gerard Hazelaar 0-1. Na zes ronden leidt Jonker de dans met 5½ punt op één punt gevolgd door Barendregt en Bons.