TWELLO.- “Zet maar niet in de krant, dat ik alweer verloren heb. De mensen zouden gaan denken dat ik er niets meer van kan,” zuchtte clubkampioen van 1981, Henk Onijs, met enige ironie in zijn stem, terwijl hij pogingen deed een glimlach te onderdrukken. Het klopt, Onijs kan dit jaar geen potten breken en bungelt onderaan de ranglijst.

In de interne competitie van de Twellose Schaakclub wacht de nestor van de club nog op zijn eerste overwinning. Zelfs zijn befaamde remises kwamen nog niet op het bord. Ook in de 7e ronde was zijn vorm zoek. Tegen Ruud van Swam, van wie hij vorig jaar nog won, gaf hij zijn dame weg. “ Mocht ik een keer winnen, dan hoeft het er ook niet in,” gniffelde Onijs van achter zijn snorretje, terwijl hij naar de bar liep om af te rekenen.

Achterhoedegevecht
In een ander achterhoedegevecht deed Henk Jansen goede zaken en boekte zijn tweede overwinning. Tegenstander Gerard Hazelaar kwam na een pionoffer bedrogen uit. Rien van Hattum stond al na zes zetten positioneel verloren en verspeelde vervolgens zijn dame tegen Albert Jansen. Coen Hilbrink gaf in ’t eindspel een pion om zodoende met eeuwig schaak Frits Frijlink remise af te dwingen.

Valletje
Nico van Schooten beantwoordde het koningsgambiet van Jan de Boer niet goed en kwam in het nadeel. Met twee pionnen meer in het eindspel dwong De Boer Van Schooten tot capitulatie. De koningsvleugel van Henk Casteel kwam in het nauw tegen Berry Hoogstraten. Casteel bedacht een valletje om alsnog remise uit het vuur te slepen.

Salonremise
Al na 13 zetten zagen zowel Jorik Jonker als Wobbe de Vries geen winstkansen in hun onderlinge partij en besloten het punt te delen. Boze tongen repten over een salonremise. Piet Rusch toonde na afloop bewondering voor de wijze waarop Jos Barendregt zijn stelling had geslecht. Carlo Buijvoets blies met een schijntorenoffer de koningsstelling van Gerard Bons op waarna Bons geen goed antwoord kon vinden. Stand aan de kop: 1. Jonker 6 punten, 2. Barendregt 5½, 3. De Vries, Buijvoets en Bons allen 4½.