TWELLO.- De Twellose Schaakclub heeft ook de tweede wedstrijd in de OSBO-competitie gewonnen. Maandagavond werd in Almen na een 2-1 achterstand Ons Genoegen met 2-4 verslagen. Het tweede team van de Twellose SC ontving dinsdagavond de reserves van Ons Genoegen. De thuisploeg kwam al snel met 3-0 voor. Uiteindelijk werd het hier ook 4-2 voor de Twellonaren.

De 0-1 voor de Twellonaren werd op het scorebord gezet door Jan de Boer. De Boer veroverde vroeg op de avond een toren en bouwde zijn voordeel verder uit. Zijn tegenstander stribbelde nog wat tegen, maar zag na enige tijd het nutteloze hiervan in. Uit niets bleek op dat moment dat de Twellose SC alsnog een moeilijke avond tegemoet zou gaan. Dit sloeg om toen Berry Hoogstraten en Gerard Bons de fout ingingen, Henk Casteel onder druk kwam en Jorik Jonker in tijdnood.

Tweede stukoffer fataal
Hoogstraten was veel beter uit de opening gekomen dan zijn tegenspeler, maar door het en passant slaan van een pion op f5 gaf hij te veel ruimte weg waardoor er zwaktes in zijn stelling ontstonden. Toen hij een dameoffer miste met mat achter de paaltjes tot gevolg was het spel uit. Het werd 2-1 voor O.G. toen Gerard Bons bij een tweede stukoffer geen rekening had gehouden met een tussenzet van zijn tegenstander. Zijn stelling stortte in en zijn aanval werd afgeslagen.

Verbonden pionnen
Wobbe de Vries trok de stand weer gelijk. Hij speelde een spannende partij die waarschijnlijk in remise was geëindigd als de Almense schaker geen toren had verspeeld. Casteel nam de druk op zijn stelling weg door een toren te ruilen voor een loper en twee pionnen. Door zijn tweede toren te ruilen, werd de pionnenstructuur van de Almenaar los zand en schoof Casteel twee verbonden vrijpionnen langzaam maar zeker naar de overkant: 2-3.

Hevige tijdnood
Aan bord 1 nam Jorik Jonker maarliefst 25 minuten bedenktijd voor één zet waarvan hij achteraf twijfels had of hij de juiste voortzetting wel had gekozen. Het bracht hem in hevige tijdnood, verlies leek aanstaande of maximaal remise door herhaling van zetten. Zijn tegenstander werd overmoedig en ging in het eindspel te optimistisch met de koning naar voren en wandelde daarmee in een matnet van Jonker: eindstand 2-4.

Peter Verburgtoernooi
De uitslagen van Twello 2 – Ons Genoegen 2 luidden: Eddie Sander – B. Menkveld 1-0, René Rouwhorst – G. Vrieze ½-½, Kees Kuijk – W. vd Nieuwenhuizen 1-0, Coen Hilbrink – A. Regelink 0-1, Rien van Hattum – J. den Uijl 1-0 en Frits Frijlink – A. Hiddink ½-½.
Zondag 23 november wordt het Peter Verburgtoernooi gespeeld. Schaakliefhebbers die zich nog niet hebben aangemeld voor dit rapidtoernooi kunnen dit nog doen tot zaterdagavond. Zie twelloseschaakclub.nl voor meer informatie en het aanmeldingsformulier.