TWELLO.- De spannendste partij van de avond in de derde ronde van de OSBO-competitie speelde Jorik Jonker van de Twellose Schaakclub met zwart aan het eerste bord. Tegenstander van de TSC was het combinatieteam D&Z O&O uit Hattem/Kampen, dat dinsdagavond te gast was in Twello. Behoudens enkele borden kreeg het Twellose zestal niet al te veel tegenstand, 4½-1½.

Jonker had een stuk geofferd in de veronderstelling daarmee de partij snel te beslissen, maar had in zijn berekening een sluwe tegenzet van zijn tegenstander gemist. Het kostte hem veel bedenktijd de reparerende voortzetting te vinden. In de tussentijd hadden Wobbe de Vries en Henk Casteel hun partij in hun voordeel beslist. De opponent van De Vries ruilde zijn sterke paard tegen de zwakke loper van De Vries en deed nog enkele mindere zetten, die meteen door De Vries werden afgestraft.

Röntgenaanval
Casteel zette de damevleugel van zijn tegenspeler vast en veroverde een volle toren. Toen hij even later nog een pion en een stuk veroverde, staakte zijn tegenspeler de ongelijke strijd. Jonker had ondertussen de juiste voortzetting gevonden, maar ook zijn tegenstander vond telkens de juiste verdediging. Jonker won het stuk terug en dreigde met mat, röntgenaanvallen en vorkjes. Dit laatste werd de speler van D&Z O&O fataal.

Remise aangenomen
Al na tien zetten, bij de stand 0-0, kreeg Gerard Bons remise aangeboden. In overleg met de teamleider, Wobbe de Vries, werd dit aanbod afgeslagen. Maar op de 27e zet bij de stand 3-0 kreeg Bons opnieuw remise aangeboden. Bij een betere, wellicht gewonnen stelling accepteerde hij toch in het belang van het team het aanbod, de winst was binnen, 3½-½.

Gesloten stelling
De tegenstander van Jan de Boer opende met d4. Gevolg was dat de stelling werd dichtgeschoven. Het duurde tot de 30e zet eer de eerste pion viel. Maar toen kwam er zoveel druk over de open lijn op De Boer’s stelling dat materiaal verlies niet te voorkomen was en de partij verloren ging (3½-1½). Berry Hoogstraten scoorde het laatste punt voor de Twellonaren. Hoewel de heren qua materiaal gelijk stonden, was de stelling van Hoogstraten zoveel beter, dat hij zeker ook gewonnen zou hebben als de Hattemmer niet door de klok gegaan was.


Henk Casteel


stap terug
terug