TWELLO.- De zeventienjarige Jorik Jonker is er niet in geslaagd de eerste cyclus van de Twellose schaakcompetitie op zijn naam te schrijven. In de twaalfde en laatste ronde kwam hij niet verder dan remise, terwijl belager Carlo Buijvoets wel won. De 60-jarige Buijvoets kwam door de zege gelijk in punten en streefde Jonker op toernooiprestatierating (TPR) voorbij en mag zich Herbstmeister noemen.

Jonker speelde het middenspel tegen René Rouwhorst zonder dame, maar had voldoende materiële compensatie. De stelling was erg gecompliceerd. De in tijdnood verkerende Jonker wikkelde het middenspel snel af naar een eindspel waarin beide spelers vrede hadden met remise. Buijvoets schrok van de pressie die Henk Casteel uitoefende op zijn gepende hangende pion. Maar op het cruciale moment dacht Casteel tekort na en deed hij twee zwakke zetten achtereen wat tot paard verlies leidde.

Bestorming
Coen Hilbrink was kansloos tegen Jos Barendregt. Barendregt heerste op de open lijnen en diagonalen en rondde zijn mataanval af met een offer. De pionnen van Jan de Boer vielen beide paarden van Gerard Bons aan die niet mochten wijken vanwege mat. Bons verloor beide paarden en kon niets meer in brengen tegen de bestorming van De Boer.

Stand halverwege
De overige uitslagen luidden: Piet Rusch – Kees Kuijk ˝-˝, Rien van Hattum – Henk Onijs 0-1, Albert Jansen – Henk Jansen 1-0, Gerard Hazelaar – Ruud van Swam 1-0 en Dick van de Griendt – Bram Rook 1-0. Buijvoets, Jonker en Barendregt leiden met 9˝ punt. TPR maakt hier het verschil. Bons volgt op twee punten, terwijl Casteel en De Boer al op drie punten staan.


Henk Casteel


stap terug
terug