In een ruime maand bouwde ik een website. Leverde voor drie maanden tobben en stress op, resultaat: dirkbons.nl. Over mijn gefusilleerde oom Dirk en neef Ton Bons. Als je de eerste twaalf van de dertien pagina’s doorleest (kan ook in de Kerstdagen) of –bladert, mag je je afvragen: Wat heeft dit te maken met schaken of onze club? Dat zie je in de twee slotalinea’s van de laatste pagina.

Met erkentelijkheid voor de rol van Coen Hilbrink en Henk Casteel bij de totstandkoming van de site. Na opsomming van alle familieleden en oude vriendschappen de laatste twee. Lest best mag je ook zeggen. Op dit moment is slechts sprake van een familiedocument, als ik volgend jaar ga aanvullen, ga ik die beschrijvingen van Coen en Henk zakelijker maken, inkorten dus. Voor ons clubblad breid ik die beschrijvingen zelfs een beetje uit.

Coen leverde een belangrijke bijdrage aan de weergave van het verzetsverleden van mijn neef in pagina ‘Pilotenhulp’. Hij schonk mij ruim een jaar geleden het boek ‘De ondergrondse’. Met een beschrijving hoe Amsterdammer Ton Bons een al gearresteerde piloot met behulp van enige Sallanders ontzette. Overzichtelijk op een pagina, die ik na overleg in de site kopieerde.

Zo leerde ik iets over reddingen van piloten, die per parachute aan vliegtuigen ontsnapten. Nederland, in het bijzonder Overijssel, lag onder een enorme luchtsnelweg van Engeland naar Noord-Duitsland. Zevenduizend vliegtuigen zijn boven ons luchtruim neergehaald. Daaronder veel bommenwerpers met tot negen bemanningsleden, ofwel de Vliegende Forten. Details ga ik nog uitzoeken, maar minstens duizend van hen zweefden aan een parachute gevangenschap tegemoet, veel anderen ontsnapten met behulp van de ondergrondse. Nog weinig beschreven, dat maakt het voor een journalist-in-ruste extra prikkelend.

De betekenis van Henk voor mij en voor Dirkbons.nl is diffuser. Ergens in oktober belde ik hem met de simpele vraag hoe onze site technisch in elkaar zit. Die bouwde hij al omstreeks de eeuwwisseling op uit allerlei losse digitale elementen. Plukte hij links en rechts van internet, legde onze webmaster uit. Dat vulde hij in de loop der jaren aan met nieuwe tools, zal ik maar zeggen. Eigenlijk kon ik er niks mee, maar vatte toch moed op. Ik beredeneerde dat een website bij een host huren en vullen makkelijker moet zijn dan wat Henk presteerde.

Tegenover 99% van de buitenwereld mag ik zeggen dat ik mijn zelfbouwsite echt zelf bouwde. Voor een tientje per maand (het dubbele na een half jaar) had ik de keuze uit dertig hoofdsjablonen voor de vormgeving en een lading techniek om zelf in te vullen.

Die is echt uitgebreid. Door samenvattingen van pagina’s kien in te vullen, kan ik de site hoger in de google-ordening krijgen. Zoekwoord ‘Pilotenhulp’ zet dirkbons.nl op 2 en 3, achter een site met een uitgebreide beschrijving van Twentse pilotenhulp. Voor een digibeet (wel in afnemende mate) bijna de ontdekking van de (digi-)hemel. Dat wordt algemeen beschouwd als websitebouw. Afgezien van vijf telefoontjes met een helpdesk digi-timmerde ik alles zelf.

Maar bij 1%, onder wie Henk, beschouw ik dit als het inrichten van een huurwoning. Voor de vormgeving was er een rijke keuze, maar als de huurder die heeft gemaakt, creëert de host als een aannemer het gebouw. Daarna plaatste ik kasten en ander meubilair, bij wijze van spreken. Voor het resultaat hoef ik me niet te schamen, maar Henk heeft de TSC-site vanaf het fundament gebouwd. Als ik zijn beschrijvingen goed heb begrepen en gerecapituleerd.

Rest mij iets onder de aandacht te brengen dat echt niks met onze club te maken heeft, maar uiteindelijk wel. https://www.youtube.com/watch?v=Rxx1Qk5fHzc. Deze video maken was een lekkere compensatie voor het gestreste werken aan de site, ook inhoudelijk. Onze denksport is niet zo bewegelijk, dus niet zo video-geniek als dat geklus op tennisbanen. Toch heb ik wel wat vage ideetjes voor een TSC-kerstboodschap volgend jaar. Geen haast, ga ik pas uitvoeren als de leden in de komende ALV er mee akkoord gaan dat ik de camera vaker gebruik dan voor partijstellingen.

Allemaal een mooie Kerst toegewenst.

Gerard Bons.