Op 11 juni stond mijn laatste schaakanalyse zonder computer- (ofwel kibitzer-)hulp in dit clubblad. Met notabene de uitdagende kop ‘’Dwangbuis’, omdat ik mijn tegenstander tergend langzaam had ingebonden en gemuilkorfd. Vanuit de volgende stelling: (zie diagram hiernaast).

Ik was heel tevreden over het volgende spelverloop:
1. … Dh8-h3
2. Pc2?? (Met Tc2 en torenruil of –tegenaanval voorkomt wit de ellende die er nu aan komt.
2. ...... Le4
3. Pe1, Lb4 Waarmee de andere arm in de dwangbuis wordt geduwd.
4. Td1 Lxe1
5. Txe1 Tc2+
6. Te2 Txe2
7. Dxe2 en de loper op g2 valt.

Tot zo ver de beschrijvingen van 11/6. Het is allemaal wel winnend hoor, maar dat commentaar vond ik toch wel hoogst parmantig toen ex-lid Paul Lemmerman in het gastenboek vroeg:

"Heb je 1 … Lh4 nog bekeken?"

Soms moet dat kunnen, een diagram na een halve zet.

Dat was genieten en tegelijk schrikken. Paul haalde de zet niet uit een computer en na een korte twijfel geloofde ik dat wel. De matdreiging is mooi, dat ik al na een paar seconden concludeerde dat wit gelijk geen tegenkansen meer heeft. 1. … Dh3 is een dwangbuis waar je misschien nog uit kronkelt, 1 … Lh4 is een strop. Ook na 1 … Dh3 2 Pc2 is 2 … Lh4 dodelijk, alleen langzamer door de onnodige damezet.

Daarna heb ik me Jorik het gratis programma Tarrasch laten mailen. Gaf meer dan zeventien punten nadeel voor wit, in stellingkwaliteit meer dan een dame en een toren achter. Vanaf het tweede diagram:
2 Db1 (gruwelijk toch, die zware verdediger zo terug te moeten trekken?)
2 ... Lxg3+
3 Kf1 en Tarrasch kondigt mat in twaalf aan. Zo bungelt wit nog redelijk lang aan de galg eer de schaakdood intreedt.

Paul is in de vorige eeuw een paar keer clubkampioen geweest, woont al lang elders, heeft wegens een geestelijk zware broodwinning het actieve schaakspel vaarwel gezegd, maar volgt onze denksport nog steeds. Ook ons clubblad.

In een korte mailwisseling schrijft hij o.a. "Een aantal erg leuke jaren te hebben gehad bij tsc. Ik heb nog o.a. tegen piet rusch , henk onijs gerard hazelaar en natuurlijk willem stegeman ( hard tegen hard, offeren!) gespeeld. Tegen gerard stond ik eens 3 stukken voor om daarna een vreselijke patzet te doen ( misschien dat gerard het nog weet). Ik heb zelfs nog een partij in de database van tsc staan, uit de eerste massaschaakkamp tegen voorst, speelde dat jaar aan het eerste bord."

Waarom ik dit zo laat naar Henk stuurde? Vlak voor de hint van Paul had ik jullie al eens uitgenodigd ook iets te schrijven, om van ons digitale clubblad een medium voor, maar ook van alle leden te maken. Bovendien had ik pas nog een paar gefotografeerde stellingen en analyses op mijn clubgenoten losgelaten.

Even kalm aan, dacht ik, vervolgens bleef deze analyse in de wachtkamer, tot de einde jaarsopruiming. Ik ben overigens blij dat Jorik ons inmiddels laat meedelen in beschrijvingen van zijn schaakplezier.

Verder iedereen een jaarwisseling met misschien ook enig schaakplezier, is veiliger dan buiten.

Gerard Bons