TWELLO.- Op papier zou het een makkie worden. De praktijk wees echter anders uit. Bord 1- en 2-spelers, Jos Barendregt en Jorik Jonker moesten verstek laten gaan. En omdat het tweede dezelfde avond ook moest aantreden, toog het eerste team van de Twellose Schaakclub met een man te weinig naar het Zwarte Water in Zwartsluis voor de vierde ronde van de OSBO competitie. Het geeft aan dat de selectie erg klein wordt.

De Twellose SC startte daardoor met een 1-0 achterstand zonder dat er ook maar één zet gespeeld was. Henk Casteel begon voortvarend, won snel een gezonde pion en zette veel druk. Een te gewaagde voortzetting werd door zijn tegenstander goed weerlegd. Het voordeel ging verloren waarna de Zwartsluizer remise aanbood. Casteel nam ruim de tijd om de situatie op de andere borden te beoordelen voordat hij besloot door te spelen.

Eerste punt
Gerard Bons was op dat moment de enige die een gewonnen stelling op het bord had staan. Een dubbele aanval op een gepend stuk leverde materiaalwinst op en het duurde daarna niet lang of het eerste Twellose punt stond op het scorebord. Jan de Boer had een probleem toen zijn opponent doorbrak met een pion. Net op tijd kon zijn koning zich in de strijd mengen. En nadat hij zijn loper goed had gepositioneerd, was de stelling remise: 1½-1½.

Zwakke pionnen
Het besluit van Casteel om door te spelen pakte goed uit. Hij veroverde een pion en dit voordeeltje was voldoende om het eindspel te winnen: 1½-2½. Eddy Sander stond een pion voor, maar had aan weerskanten een zwakke pion die beide verloren ging. In het eindspel stond hij zelfs twee pionnen achter, maar Sander hield in hevige tijdnood het hoofd koel en veroverde beide pionnen met remise als maximaal haalbaar resultaat: 2-3.

Laatste halfje
De langste partij van de avond was een moeizame van Wobbe de Vries. Hij was niet tevreden over zijn opening en anticipeerde soms niet goed op de mogelijkheden van zijn tegenspeler. Er ontstond een gecompliceerde stelling waarin beide spelers geen kansen zagen de partij in eigen voordeel te beslissen. Dus: andermaal remise. Het was voldoende voor een benauwde 2½-3½ zege waarmee Twello haar ongeslagen status behoudt.

Tweede team
Het tweede team ontving Schaakstad 6 uit Apeldoorn. Twello 2 speelde met 3-3 gelijk en handhaaft zich daarmee in de kopgroep. René Rouwhorst, Kees Kuijk en Nico van Schooten wonnen hun partij, terwijl Coen Hilbrink, Ruud van Swam en Henk Jansen hun meerdere moesten erkennen in de Schaakstedelingen.


Henk Casteel


stap terug
terug