TWELLO.- Van de topconfrontaties die op de agenda stonden in de veertiende ronde van de interne competitie bij de Twellose Schaakclub had Jos Barendregt, recordhouder met vijf clubtitels, relatief gezien het gemakkelijkste programma. Maar ook bij de meeste andere clashes was het halverwege de avond wel duidelijk wie de partij zou winnen.

Barendregt zette de verdediging van Nico van Schooten met zwaar materieel onder druk. De overmacht was zelfs zo groot dat Barendregt zijn dame offerde en met het overgebleven materiaal Van Schooten mat zette. Clubkampioen in spe Jorik Jonker verbruikte te veel tijd bij simpele zetten en zou soms meer intuïtief moeten spelen. Jonker stond een toren voor, maar tweevoudig oud clubkampioen Gerard Bons regeerde op de open h-lijn en de lange diagonaal en overliep Jonker.

Te opportuun
De partij van Carlo Buijvoets tegen Jan de Boer kenmerkte zich door een dynamisch evenwicht tot dat De Boer te opportuun pion g5 speelde. De Boer zag in deze voortzetting wel kansen, maar de nummer één van 2012 weerlegde dit en sloeg aan het eind van de avond vernietigend toe. René Rouwhorst bouwde zijn stelling zorgvuldig op tegen Kees Kuijk. Rouwhorst veroverde de controle over de belangrijke c-lijn. Kuijk kreeg hierdoor geen ruimte en trok aan het kortste eind.

Tempowinst
Tweevoudig kampioen van begin deze eeuw, Henk Casteel, had een licht stellingsvoordeel tegen huidig titelhouder Wobbe de Vries. Maar toen Casteel zijn dame gewaagd in het centrum posteerde, kantelde de partij. De Vries won enkele tempi. Een torenoffer voor een koningsaanval baatte Casteel niet. De Vries verdedigde bekwaam en won. De overige uitslagen luidden: Coen Hilbrink – Henk Jansen 1-0, Roeland Krul – Frits Frijlink 0-1, Gerard Hazelaar – Henk Onijs ½-½ en Dick van de Griendt – Piet Rusch ½-½.