TWELLO. We moeten twee jaar terug in de tijd dat er een nederlaag van zowel het eerste als het tweede team van de Twellose SC viel te noteren in dezelfde ronde van de OSBO competitie. Destijds degradeerde daardoor het eerste uit de 2e Klasse en ondanks de nederlaag werd het tweede toen kampioen van de 4e Klasse. Sindsdien spelen beide teams in de 3e Klasse, maar door de nederlaag van afgelopen dinsdag kan een kampioenschap nagenoeg vergeten worden.

En winst
Over het eerste, dat thuis tegen Zwolse SG 3 speelde, kunnen we kort zijn. Jos Barendregt werd positioneel weggeschoven en Jorik Jonker kwam met remise goed weg. Na een grote afruil werd het bij Wobbe de Vries ook remise. De enige die van meet af aan op winst stond was Gerard Bons. Een foute greep in tijdnood kostte Henk Casteel de partij en Jan de Boer verloor doordat hij ongecontroleerd in de aanval ging. Eindstand 2-4. Door de nederlaag komt Pegasus uit Zwolle langszij.

Donkere wolken boven het eerste team!                         (foto: Ruud Merza)

Geschiedenis historicus
Meer aandacht verdient het tweede, het speelt immers ook in de 3e Klasse. Het werd een spannende avond in Meppel waar tegen het derde team van de Drentenaren nipt met 3-2 werd verloren. Aan het derde en zesde bord hadden Kees Kuijk respectievelijk Dick van de Griendt een ongelukkige avond, beide Twellonaren verloren. De historicus van de club, Coen Hilbrink, die om tactische redenen door de teamleider aan het zware eerste bord werd gezet, schreef bijna geschiedenis. Tegen een veel hoger aangeschreven tegenstander speelde hij remise.

Debutant
Frits Frijlink speelde een prachtige partij. Hij won met een fraaie combinatie veel materiaal en liep met zijn koning beheerst uit een mataanval. Het lichtpunt van de TSC werd debutant Roeland Krul. Aan bord vier zette hij zijn tegenstander onder druk, maar er ging een siddering door de zaal toen omstanders dachten dat Krul zijn loper blunderde. In werkelijkheid was het een keurig uitgerekend offer. Zijn stukken controleerden hierna de cruciale velden waardoor zijn vrijpion probleemloos kon doorlopen.

Het wedstrijdbriefje met de overwinning werd door Roeland vereeuwigd!

Verkeerde toren
Met 2-2 op het scorebord kwam toen alle druk op de schouders van Ren Rouwhorst aan bord twee te liggen. Met zijn tegenstander in tijdnood leek de overwinning binnen handbereik, maar Rouwhorst speelde in de kritieke fase de verkeerde toren en daarmee ging een zeker lijkende overwinning verloren. Twello 2 zakt nu naar de derde plaats met twee punt achterstand op Meppel en Heerde.