Zij vindt zichzelf geen goed schaakster. Haar poezen speelden vaker met de stukken dan zijzelf. Bang dat de stukken zouden beschadigen en het oprapen beu, ging Janiska de Wolde uit Klarenbeek op internet op zoek naar een nieuwe bestemming voor haar glazen schaakspel dat decoratief op een schaaktafeltje in de woonkamer pronkte.

Niet wetende dat Klarenbeek geen schaakclub heeft, tikte ze in: Schaakclub Klarenbeek. Maar Google vindt altijd wel iets en kwam uit bij de Twellose Schaakclub!! Hoezo, Twellose Schaakclub? Waarom niet Voorster SC, Pallas of Schaakstad? Welke binding heeft de TSC met Klarenbeek? Géén met de plaats, maar wél met de persoon. Google had oud-TSC-lid Tiedo Klarenbeek gevonden en zo Janiska bij de Twellose SC gebracht. Toen Janiska zag dat de vereniging op haar verjaardag jubileerde, wist ze aan wie zij het spel ging schenken en was een mailtje snel verstuurd naar de secretaris.

De Twellose Schaakclub heeft de beschikking over een prachtige schaakzaal waar het schaakspel helaas niet permanent kan worden getoond, omdat de club er maar één avond in de week vertoefd. Het is natuurlijk zonde als bord en stukken voorgoed in de kast zouden verdwijnen. Daarom mag het van Janiska ook als prijs beschikbaar worden gesteld op een toernooi, of ten behoeve van de clubkas worden verkocht aan een liefhebber, die er een mooi plaatsje voor heeft.