TWELLO. – De enige partij die terecht lang duurde was de partij van Jan de Boer. In de overige partijen schaakten de tegenspelers van de Twellonaren tegen beter weten in lang door. In de zesde ronde van de competitie zette het eerste team van de Twellose SC in Drenthe Meppel 4 makkelijk met 0-6 opzij en pakte door de nederlaag van Pegasus uit Zwolle opnieuw de leiding in Klasse 3B van de OSBO.

Stadscafé
De Twellose SC heeft een mooi onderkomen, maar in Meppel staat wellicht het mooiste schaaketablissement van het OSBO district. Bij aankomst wordt men in het eeuwenoude stadscafé, dat uitzicht biedt op het sfeervolle kerkplein, door het drukke restaurant geleid naar een van de schaakzaaltjes via een doolhof aan gangetjes met trappetjes en krakende houten vloeren. Aan de wand Bourgondiërs die zich rijkelijk aan voedsel en wijn te goed doen en slaan vissende monniken de schakende meute gaande.


(foto Wobbe de Vries)

Sveshnikov variant
Inspireerde deze ambiance de Twellonaren tot grootse daden of was het de zwakte van de tegenstander? Vermoedelijk toch het laatste. In de Sveshnikov variant van het Siciliaans kreeg Wobbe de Vries al snel een pion cadeau, won de slag in het centrum en veroverde materiaal. De tegenstander van Gerard Bons ging op de achtste zet al in de fout. Bons won een stuk. En Henk Casteel won na een afruil in het vroege middenspel een centrumpion.

Gewonnen staan
Ook Berry Hoogstraten speelde ontspannen aan bord 6 en kwam materiaal voor, terwijl aan bord 1 Jos Barendregt positioneel zeer sterk stond. Vóór negen uur stonden vijf van de zes partijen glad gewonnen, maar geen van de Meppeler heren staakten hun kansloze missie. Bij dergelijke partijen is geconcentreerd blijven het devies. Alleen de opponent van Jan de Boer aan bord 5 had een gelijkwaardige stelling.

Eindelijk capitulatie
De Vries veroverde nog meer materiaal en was de eerste wiens tegenstander capituleerde. Casteel veroverde alle pionnen op de damevleugel. Zijn tegenstander gaf op toen een pion promoveerde. Bons drong de Meppeler vesting binnen en verwoeste de binnenstad. Het tegenstribbelen met een torentje deed Hoogstraten geen pijn. Zijn dame, paard en opgerukte pion domineerden. Beide “Möppelters” gaven vlak na elkaar op.

Domineren
Half elf. 0-4. De matchpunten waren binnen. De Boer kreeg één kansje en strafte het foutje meteen af. Maar het eindspel moest nog wel secuur gespeeld worden en dat deed hij. Barendregt domineerde met de witte stukken op de 64-velden. Hij dwong de zwarte toren naar een passief veld en pende de loper. Pas toen het zwarte materiaal van het bord verdwenen was streek de Drent de vlag: 0-6.


Henk Casteel


stap terug
terug