Gesterkt door het eclatante succes van het eerste team enkele dagen eerder (6-0 winst in en tegen Meppel) trad het tweede team van de Twellose Schaakclub in Apeldoorn aan tegen team 3J van De Schaakmaat. Op voorhand leek het een eenvoudige avond te gaan worden gezien de rating van onze jeugdige tegenstanders, maar teamcaptain Kees Kuijk waarschuwde al voor onderschatting, en dat bleek terecht. Op de meeste borden moest een lang en pittig gevecht geleverd worden, maar het resultaat maakte alles goed: 4-2 voor Twello.

Het eerste punt was al binnen een uurtje binnen. Aan bord zes bracht Roeland Krul rustig een loperpaar in stelling, terwijl zijn tegenstander zijn ontwikkeling verwaarloosde. Na een tactisch paardvorkje won Krul veel materiaal op de koningsvleugel en dacht hij even aan een mataanval. Toen dat er niet in zat ging het houthakken verder op de damevleugel, en met twee torens achter en een opgesloten dame gaf zijn tegenstander zich gewonnen. Aan bord één had Rien van Hattum minder geluk en verloor, waardoor de Apeldoorners de stand gelijk konden trekken.

Frits Frijlink en Kees Kuijk hadden beide te maken met een taaie tegenstander en een moeilijk doordringbare stelling, waardoor er weinig anders op zat dan wachten op een foutje, en die foutjes kwamen: Frijlink won een stuk en Kuijk kreeg de gelegenheid om een mataanval op te zetten. Hierna was de tussenstand 3-1 in het voordeel van Twello. Het gelijkspel was minimaal verzekerd, maar zat er meer in?


Roeland had, onder toeziend oog van Kees Kuijk, de titel voor het oprapen!               (foto Roeland Krul)

Op bord twee had Coen Hilbrink lange tijd een remise-achtige stelling op het bord, maar René Rouwhorst moest alle zeilen bij zetten om zich een mataanval van het lijf te houden. Uiteindelijk kon hij zich onder de druk vandaan spelen, al was hij inmiddels wel in ernstige tijdnood geraakt. Omdat zijn jonge tegenstandster uiteindelijk de weg naar de winst niet wist te vinden, bleef doorspelen het devies, en na het afruilen van de aanvallende stukken hield Rouwhorst een gewonnen pionnen-eindspel over. Hilbrink daarentegen liet kansen op minimaal remise liggen en moest uiteindelijk de vlag strijken, waarmee de 4-2 overwinning van Twello een feit was.


Roeland Krul


stap terug
terug