TWELLO. – De clash in de 17e ronde van de interne competitie bij de Twellose Schaakclub was deze week de match tussen tweevoudig clubkampioen Gerard Bons en vijfvoudig winnaar Jos Barendregt. Hun laatste titel dateert echter alweer van zes respectievelijk vijf jaar geleden. Er ontspon zich een spannende pot tot dat er geblunderd werd.

Vermakelijk eindspel
Grote publieke belangstelling was er voor het vermakelijke eindspel in de onderste regionen tussen Ruud van Swam en Henk Jansen. In het toren-tegen-torengevecht had Van Swam een opgerukte geďsoleerde vrijpion in het centrum, terwijl de enige pion van Jansen nog in de startblokken stond. Zo’n vijftien zetten later promoveerde de pion van Van Swam en stond Jansen pat in de hoek aan de overkant, hij moest alleen nog even zijn toren kwijtraken. Toch werd het geen remise omdat Jansen niet zag dat hij zijn toren als dolle toren kon inzetten waarna Van Swam alsnog won.

Schaakblind
Gerard Bons verschafte zich een grote ontwikkelingsvoorsprong, maar dit ging wel ten koste van een kwaliteit. Hierna kon Barendregt met tempowinst enkele stukken ontwikkelen. Beide spelers speelden op de aanval waarbij de aanval van Bons gevaarlijker oogde dan ie was. Barendregt had te allen tijde een tussenschaakje ter beschikking. Dit werd Bons fataal. Toen beide dames in stonden, koos Bons in een vlaag van schaakblindheid de verkeerde voortzetting. Hij wachtte het antwoord van Barendregt niet af en gaf ogenblikkelijk op.

Overige uitslagen
Wobbe de Vries – Jan de Boer 1-0, Kees Kuijk – Henk Casteel 0-1, Frits Frijlink – René Rouwhorst ˝-˝, Berry Hoogstraten – Bram Rook ˝-˝, Jorik Jonker – Gerard Hazelaar 1-0, Henk Onijs – Rien van Hattum 0-1, Albert Jansen – Piet Rusch 1-0, Coen Hilbrink – Roeland Krul 1-0. Stand aan kop na 17 ronden: 1. Buijvoets en Barendregt 13˝ punt, 3. Jonker 12˝, 4. Bons 10˝, 5. Casteel 10 en 6. De Vries 9˝.

Twello 2 in OSBO
Afgelopen vrijdag kwam Twello 2 in actie voor de zesde ronde van de OSBO-competitie. Twello won met 2-4 in Apeldoorn van De Schaakmaat 3j. Even zag het er naar uit dat de wedstrijd in 3-3 zou eindigen. Maar René Rouwhorst ontsnapte aan mat met een fraaie Houdini-act, daarna ruilde hij af en won alsnog. De overige bordpunten werden binnengehaald door Roeland Krul, Frits Frijlink en Kees Kuijk.


Henk Casteel


stap terug
terug