TWELLO. – De onbetwiste topper in de achttiende ronde van de interne competitie bij de Twellose Schaakclub was het gevecht om de eerste plaats tussen Jos Barendregt, die de witte stukken aanvoerde en Carlo Buijvoets. De winnaar zou met een punt voorsprong de dans om de clubtitel leiden.

Foute manoeuvre
Vanuit een Franse opening drong Carlo Buijvoets met paard en loper de damevleugel van Jos Barendregt binnen en won een pion. Maar door een foute manoeuvre met het andere ros ging zijn loper verloren. Barendregt nam het initiatief over met een koningsaanval en dacht met een loperoffer een toren te kunnen winnen. Hij had daarentegen de penning van zijn dame over het hoofd gezien waarna de dames werden geruild en de vrede getekend.

Amusant
Lachende derde werd daardoor deze week Jorik Jonker. Hij won zijn partij van Henk Casteel en staat nu op een half punt van de leiders. Dat je aan het eind van een lange schaakavond het soms niet allemaal even scherp ziet, bewees een amusant voorval aan het slot van de partij tussen Ruud van Swam en Albert Jansen. Jansen: “Ik geef op.” Waarop Van Swam verbaasd zegt: “Weet je het zeker?” Jansen: “Ja, ik sta mat!”

Overige uitslagen
Dick van de Griendt – Rien van Hattum ½-½, René Rouwhorst – Berry Hoogstraten 0-1, Jan de Boer – Frits Frijlink 1-0, Gerard Hazelaar – Kees Kuijk 1-0 en Piet Rusch – Henk Onijs 0-1. Naast de ranglijst om de clubtitel is er een progressie ranglijst. Deze wordt aangevoerd door de speler die de meeste punten toevoegt aan zijn clubrating. De strijd ging tot voor kort tussen Jansen en Rusch. Maar sinds afgelopen dinsdag heeft Onijs zich ook in de strijd gemengd. Stand: 1. Jansen +63, 2. Onijs +52, 3. Rusch +40.


Henk Casteel


stap terug
terug