TWELLO. – Met twee keer winst, Jos Barendregt en Wobbe de Vries, en drie remises, Jorik Jonker, Jan de Boer en Gerard Bons werd de Twellose Schaakclub op de slotavond kampioen in de 3e klasse B van de OSBO. Medekampioenskandidaat Pegasus werd in Zwolle met 3½-2½ verslagen waar een gelijkspel ook toereikend was geweest. Alleen Henk Casteel verloor zijn partij, maar toen was de buit al binnen.

Hol van de leeuw
In de gezamenlijke slotronde van de OSBO-competitie worden alle wedstrijden uit een poule op één locatie gespeeld. Organiserende vereniging was SV Pegasus uit Zwolle. Twello moest dus in het hol van de leeuw tegen de enige overgebleven concurrent voor de titel: Pegasus. De TSC’ers hebben slechte ervaringen met het spelen van slotronden. In het verleden werd vaak verloren, soms dik. Maar dit jaar ging het relatief gemakkelijk en zijn de Twellonaren na twee jaar weer terug in de tweede klasse.

Bord 4,5,6. Eén kijkt toe!                       (foto Wobbe de Vries)

Op voorsprong
Jorik Jonker was als eerste klaar. Jonker werd geconfronteerd met het Wolga-gambiet, maar hij weigerde het presentje op b5, daarna hobbelde de partij naar een bloedeloze remise.

Het eerste volle punt werd door Jos Barendregt op het scorebord gezet. Zijn tegenstander deed een fout loperoffer op f7. De blauwvinger had te weinig materiaal in de buurt om het Barendregt lastig te maken.

Voor Jan de Boer was er geen doorkomen aan, evenmin voor zijn tegenspeler. De ‘boel’ stond vast met remise als resultaat (2-1).

Buit binnen
Er klonk geen hoorbaar gejuich toen Wobbe de Vries 3-1 scoorde. Dat doe je niet in een zaal waar iedereen geconcentreerd probeert te spelen. Met drie bordpunten was de titel binnen. De wedstrijdwinst werd binnengehaald door Gerard Bons met remise. Bons was er blij mee, want hij moest zwaar verdedigen, iets wat hij niet gewend is. Voor de statistieken werd het nog 3½-2½. Henk Casteel verloor een pionneneindspel waarin hij één koningszet te laat was om remise af te dwingen.

De kampioenen met fles wijn vlnr Henk Casteel, Jos Barendregt, Jorik Jonker, Jan de Boer, Gerard Bons en Wobbe de Vries.
Rechts de Pegasus gastheer.                                                                                                                                       (foto Pegasus)

Twello 2
Twello 1 is dus kampioen. Voor Twello 2 is er nog een theoretisch kansje om kampioen te worden. Vrijdagavond wordt tegen medekampioenskandidaat Heerde gespeeld en deze wedstrijd moet zeer ruim gewonnen worden. Koploper Meppel 3 daarentegen moet dan zeer ruim verliezen wil Twello 2 zich kampioen mogen noemen. Meppel 3 heeft op papier een makkelijke tegenstander, maar je weet maar nooit!