TWELLO. – Hij deed zichzelf tekort toen hij zei dat hij de Taverne Beker van de Twellose Schaakclub in de schoot geworpen kreeg. Ook vertelde hij stomverbaasd te zijn over zijn winst gezien de staat van schaakdienst van twee andere finalisten. De beker die met rapidschaak te verdienen valt, viel na vijftien jaar weer eens in handen van Gerard Bons.

Cadeautje
Het was inderdaad verrassend dat Bons de finale won, maar anderzijds is hij immer een geduchte tegenstander. Jos Barendregt en Carlo Buijvoets konden zich dinsdagavond geen foutje permitteren tegen Bons. Het werd ogenblikkelijk afgestraft. Het veroveren van een stuk in beide partijen betitelde Bons laatdunkend als “cadeautjes”. Mag zo zijn, maar dan moet altijd nog wel zélf de combinatie gevonden worden om het stuk te veroveren.

Eens gegeven …
Barendregt gaf op, Buijvoets deed nog een verwoede poging het stuk terug te veroveren. Maar Bons hield stand onder het motto: eens gegeven, blijft gegeven! Omdat Buijvoets van Barendregt won, had Bons in de beslissende derde ronde tegen Jan de Boer, die nog puntloos was, voldoende aan remise. Het werd Bons’ zwaarste finale partij. De Boer zette zware druk, maar met hard werken sleepte Bons het beslissende halfje uit het vuur, en werd terechte winnaar van de 19e Taverne Beker.

Zomeravondschaak
In de B-groep bleef René Rouwhorst knap Eddy Sander en Wobbe de Vries voor, terwijl Jorik Jonker eenvoudig de C-poule won. Alle uitslagen en de volledige eindstand van de Taverne Beker zijn te vinden op twelloseschaakclub.nl. Vanaf 17 juni kan er tien weken lang weer zomeravondschaak gespeeld worden op de woensdagavond bij Brasserie KriebelZ in Terwolde. Deze gezellige schaakavonden wordt georganiseerd door de Twellose SC en staat open voor iedereen. Deelname is gratis.