De derde KriebelZ-schaakavond van 2015 werd een volledig buitengebeuren onder de zinkende koperen ploert. Daar is er maar één van, maar mijn camera strooide moeiteloos vele zonnen over de andere bezoekers. Op de display, later op het computerscherm en in deze site.

Geen sprake van enige vorm van fotoshop. Dit is gecreëerd door de kristalstructuur van de lens. Je kunt ze bijzonnen noemen, een winters verschijnsel, te wijten aan ijskristallen in de atmosfeer. Parhelium is de wetenschappelijke uitdrukking, Wikipedia legt verder uit.

Twee volwaardige bijzonnen zijn ‘in het echie’ het maximum, links en rechts van de zon. Mijn opnamen mag je buien van bijzonnen noemen, avondzonnen als het ware.

Heel speciaal zijn enkele halo’s als ronde regenboogjes. Twee stuks vingen een deelnemer. Toeval omdat de display bij dat licht nauwelijks afleesbaar is. Enige voorspellende werking hadden de sacrale kringen niet, want het tweetal scoorde samen vijftig procent.

Meer foto’s, met twee keer de bijgekleurde uitsnede van halo’s met menselijke kern in menukeuze FOTO onder Zomeravond 2015.

Tenslotte drie ‘echte’ schaakfoto’s.

Sjonnie Paans, toen nog medekoploper met Wobbe de Vries, heeft in deze beginfase alle vertrouwen in het verdere verloop. Alsof hij zoekt naar …. ehhh, een aanspreekpunt. Altijd in voor een babbel, waarvoor het zomerschaak van KriebelZ zich uitstekend leent. Ook tussen de partijen door.

Dit kan toch niet! Behalve in KriebelZ. Ik heb even ingezoomd in het origineel om te controleren of Nico geen schaaksite raadpleegde. U moet mij geloven, daarvan was geen sprake. Beleefdheids- en privacy-regels verbieden mij een uitsnede van de display te tonen.

Ik geloof dat René niet noteerde, maar toch wel de uitslagen. Verdient waardering. Zelf wil ik me tijdens (denk)sport volledig concentreren op optimaal spel en verder niks. Nou ja, behalve die ene keer dat ik bij spetterend weer leuke effecten in mijn camera voorzie. Zo inspirerend dat het éénmalig niet ten koste van het spel ging.


Gerard Bons.

stap terug
terug