In de laatste ronde van het Zomeravondschaak in Terwolde werd ik door onze ONVOLPREZEN wedstrijdleider Henk Casteel (of was het het computerprogramma?) ingedeeld tegen Jan de Boer. Jan had wit en opende met 1. f4, de Bird. Ik weet hier weinig van en antwoordde met b6, denkend dat Jan wel zijn loper wilde fianchetteren op de koningsvleugel.

Jan zag nu echter zijn kans schoon om het centrum te bezetten met 2. e4, waarna ik besloot er een soort Koningsgambiet van te maken door te vervolgen met e5. Nu is 3. fxe5 niet goed wegens de zogenaamde Zorro-variant (zo genoemd vanwege de denkbeeldige Z die de dame over het bord trekt) 3. ... De4+ 4. g3 Dxe4+ en de toren op h1 sneuvelt. Dus koos Jan voor 3. Pf3 waarna ik het aangenomen Koningsgambiet op het bord toverde met exf4.

Er volgde 4. d4 g5 5. Lc4 Lg7 6. 0-0 Ph6 (zie diagram 1), waarna Jan het geduld verloor en zijn kansen rook in het stukoffer 7. Pxg5 Dxg5 8. Lxf4 Dg4? Mijn laatste zet verdient een vraagteken vanwege de mogelijkheid voor wit om Lxf7+! te spelen. Als zwart met de koning de loper slaat verliest hij de dame na Lxh6+. Jan miste deze mogelijkheid om in het voordeel te komen.

Na 25 zetten stond de stelling van diagram 2 op het bord.

Zwart heeft nog steeds een loper voor tegen 2 pionnen en we kunnen rustig stellen dat het offer van Jan verkeerd heeft uitgepakt. Er volgde nu 26. Dh5 Tg8?? Wat een blunder! Veel te snel gespeeld met de bedoeling om de dame op de volgende zet te proberen op te sluiten met Lg4, maar ik gaf de partij uit handen, want na het door Jan gespeelde 27. Txf7 had ik niets beters dan een ongewild dameoffer. 27. ... Dxf7 28. Dxf7 Tef8 29. Dh5?? Hier maakt Jan een grote fout die zwart in ieder geval terug brengt in de partij door de mogelijkheid om de tweede rij te pakken met 29. ... Tf2.

Veel beter voor wit was geweest om Da7 te spelen, waarmee veld f2 gedekt zou zijn. Ik denk dat ik er dan niet meer aan te pas was gekomen.

Diagram 3 toont de nu ontstane situatie. Zwart heeft plotseling weer kansen op remise als hij kan inslaan op g2 en de koning dan opsluit op de h-lijn. Jan vreesde die mogelijkheid en besloot nog maar een loper te geven en de koningsstelling enigszins gesloten te houden.

Er volgde 30. g3 Lg4 (meteen Txc2 is minder goed omdat wit dan met zijn toren de f-lijn kan pakken) 31. Dh4 Lf3+ 32. Kg1 Tg2+ 33. Kf1 Txc2. Nu slaat zwart wel de loper omdat de koning op de f-lijn staat en de witte toren zo achter de eigen linies moet blijven. Ik wist dat ik nu alsnog de partij naar mij toe zou trekken.

Er volgde nog 34. Dh6 Txb2 35. Te3 Lg2+ 36. Kg1 b4 37. h3 bxc3 waarna wit opgaf. Een partij met kerende kansen waarin ik uiteindelijk de gelukkigste was.


Carlo Buijvoets

stap terug
terug