KOS-STAD (GR). – Al twaalf jaar gaan mijn vrouw en ik op vakantie naar Kos. Schaakbordje en –boekje mee om op het balkon een opening te bestuderen of op het strand de strijd aan te gaan met een toevallige passant die het schuiven van de stukken ook beheerst. Maar dit jaar is alles anders.

Kinderschoentje
De stranden van Kos liggen vanaf Lambi Beach tot op het Psalidi strand bezaaid met reddingsvesten en lek gestoken rubberbootjes, met verloren en door vluchtelingen, die in het donker vanuit Turkije de Egeïsche Zee heimelijk zijn overgestoken, achtergelaten kleding. Hiertussen ontwaren we een kinderschoentje en een geel zwemarmbandje met daarop Fenerbahce gedrukt. Heb even geen zin in schaken.

De stranden van Kos liggen bezaaid met reddingsvesten en rubberbootjes.

Shukran, shukran
Op ’t strand achter het 700 jaar oude kasteel van Kos-Stad staan zover het oog reikt koepeltentjes, hoofdzakelijk bewoond door Syrische vluchtelingen in afwachting van reisdocumenten. We spreken vanaf de boulevard een armoedig gekleed gezin aan. Een oudere man loopt op ons toe en we overhandigen hem enkele, in Nederland gekochte, Hello Kitty knuffelpoppetjes voor de kinderen. “Shukran, shukran”, klinkt het tot tien keer toe, hetgeen Arabisch is voor dankjewel.

Noodweer
De volgende dag is het na zes maanden droogte noodweer op Kos. Hevige stortbuien en onstuimig onweer teisteren onafgebroken 20 uur lang het Griekse eiland. We voelen ons veilig in het appartement, hoewel het platte dak op zoveel water niet is berekend. Hoe zal het de vluchtelingen vergaan?

Toeristen en vluchtelingen met verschillend doel op de boulevard van Kos-Stad.

Hulp uit Nederland
De tentjes zijn verhuisd van het strand naar de boulevard. Overal hangt de volgende dag kleding, handdoeken en slaapzakken te drogen. Stichting Bootvluchtelingenhulp uit Nederland deelt water en voedsel uit. Er is geen kind te bekennen. Zij zijn tijdig ondergebracht in hotels met het weinige geld dat de UNHCR te beschikking heeft.

Aan zet
De zojuist door ons in de super gekochte kleurboeken en ballonnen blijven dus nog even in de tas. Net als de schaakstukken, even geen zin in schaken. Even geen interesse in de uitslagen van de Twellose Schaakclub.

Enkele dagen later liggen er rode reddingsvesten geordend op het strand. Ze vormen in grote letters S.O.S. De klokt loopt heren wereldleiders. U bent aan zet!