Met het hart geschreven. In ‘Shukran, shukran’ beschrijft Henk Casteel het vluchtelingenleed op de Griekse stranden vlijmscherp. Waar op de tv een nou-weet-ik-het-wel-gevoel dreigt, is het confronterend als dit in je digitale clubblad staat, waargenomen door een gewaardeerde clubgenoot. In reële empathische doseringen, zonder sentimentaliteit.

Twee keer meldt Henk gebrek aan animo om te schaken. Dat is al voldoende voor plaatsing in een digitaal schaakclubblad. In jargon heet dat een ‘kapstok’. Om een verhaal aan op te hangen waaraan je intuďtief twijfelt, waarvan je niet zeker weet of het past in het medium.

Die kapstok was helemaal niet meer nodig met de oproep aan de machthebbers een actieve zet te doen op het wereldschaakbord. Als een koningsaanval op hen, een zet in een zet. Al plaatst maar een fractie van de 300 miljoen EU-burgers vergelijkbare oproepen in clubmedia, het zal uitwerking hebben.

Gerard Bons

Overal dit soort beelden op de stranden!